A început sezonul returnărilor de fructe moldovenești din F. Rusă

Peste 20 de tone de mere proaspete din R. Moldova, destinate exportului în Federația Rusă, au fost returnate de la frontiera de stat a F. Ruse Krupets din regiunea Kursk, pe 7 februarie curent. Motivul invocat de angajații Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei (Rosselhoznadzor) este „prezentarea actelor nevalabile”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit Rosselhoznadzor, informația cu privire la import din certificatul fitosanitar al mărfii nu corespundea cu informația de pe eticheta ambalajului, ceea ce reprezintă o încălcare a Cerințelor unice fitosanitare de carantină. Cele 20,9 tone de mere au fost returnate pe teritoriul statului vecin. Este primul retur de marfă moldovenească din F. Rusă, de la începutul anului 2018.

În perioada 18 – 21 decembrie 2017, la invitaţia Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), în R. Moldova, s-a aflat o delegaţie a Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei (Rosselhoznadzor). Scopul vizitei a fost documentarea despre tehnologiile de producere şi de păstrare a produselor de origine vegetală destinate exportului, din R. Moldova.

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, s-a lăudat de nenumărate ori cu reușitele sale în deblocarea exportului spre Rusia. „Am reușit să deblochez exporturile spre Rusia, am obținut condiții de lucru în Rusia pentru sute de mii de muncitori moldoveni. (…) Vă spun cu toată fermitatea, dacă nu interveneam personal la nivel înalt, politica rusofobă a guvernării ar fi avut urmări grave, greu de estimat în plan economic și social”, spunea Dodon. Datele însă îl contrazic.

Pe parcursul anului 2017, au fost înregistrate mai multe cazuri în care F. Rusă a interzis importul de fructe din R. Moldova. Pe 2 august 2017,  Rusia a interzis importul a circa 20 de tone de prune din Moldova. Apoi, în septembrie 2017 alte aproximativ 20 de tone de mere s-au întors în R. Moldova.

Datele Biroului Național de Statistică din Moldova (BNS) arată că înperioada ianuarie-noiembrie 2017, R. Moldova a exportat fructe și legume în UE în valoare de circa 154,1 mil. de dolari, iar în țările CSI – de circa 90,6 mil. de dolari. Valoarea bănească a tuturor produselor exportate în UE în aceeași perioadă de timp depășește cu mult suma exporturilor în țările CSI: R. Moldova a exportat în Uniunea Europeană, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, mărfuri în valoare de circa 1,44 miliarde de dolari, 65,7% din total. Exporturile în CSI au fost de 427,7 milioane de dolari, adică 19,5% din total exporturi.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “17 Sep 2017
    Dodon mulțumește Rusiei pentru că nu întreprinde acțiuni ce ar lovi în poporul R. Moldova”
    Da chiar nici nu lovesk delok. Multumim Dondon, ca bati zhok de popor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *