Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   95%. Rezultatele tranziției de la…

95%. Rezultatele tranziției de la activitatea în baza patentei de întreprinzător la activitatea independentă, prezentate de autorități

Sursa: SFS

Viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba și șeful Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Petru Rotaru au prezentat vineri, 15 septembrie, progresul reformei patentei în cadrul unui briefing de presă.

Dumitru Alaiba a anunțat că în ultimele două luni, odată cu intrarea în vigoare a reformei patentei, 95% din foștii patentari au trecut la o altă formă de activitate, perioadă în care au avut timp să se conformeze și să solicite compensări.

Potrivit ultimelor informații actualizate, din 4 202 de foști patentari, 3 526 au trecut la activitate independentă.

Astfel, 3 445 de oameni au solicitat compensarea cheltuielilor, iar 3 183 deja au primit banii. Valoarea compensațiilor alocate – 23 milioane de lei.

„Subliniez că nu doar foștii patentari pot tranzita la activitate independentă, ci oricine care vrea să facă primii pași într-un business corect, transparent, legal și conform normelor anului 2023. Oricine poate face o mică activitate de comerț, legal. Oricine poate face primii pași în afaceri. Îndemn pe toți care vor să încerce o mică afacere, să o facă. De asemenea, îndemn consumatorii să ceară bonul fiscal de la comercianții de la tarabe, tonete sau chiar din autovehicule. Este dreptul vostru. Prin această reformă am oferit comercianților un mod civilizat și transparent de a munci mai departe, iar consumatorilor – o protecție elementară“ a menționat Dumitru Alaiba.

Autoritatea fiscală a asigurat desfășurarea seminarelor de instruire cu titularii de patente, referitor la înregistrarea activității independente și asistență la completarea și depunerea cererilor de compensare a cheltuielilor suportate în procesul de tranziție de către persoanele fizice ce desfășoară activități independente.

„Serviciul Fiscal de Stat va continua să acorde suportul necesar contribuabililor în vederea finalizării cu succes a procesului de tranziție de la activitatea în baza patentei de întreprinzător la regimul fiscal simplificat – activitate independentă. În același timp, exprim înaltă recunoștință acelor contribuabili care s-au conformat noilor prevederi legale, dând astfel un exemplu de responsabilitate fiscală și contribuind direct la crearea unui mediu economic competitiv în Republica Moldova”, a precizat directorul Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru.

Printre beneficiile activității independente, Ministerul Economiei a enumerat: excluderea obligativității de deținere a borderourilor pentru comercianți, excluderea contabilității şi rapoartelor. Aparatul de casă este conectat direct la Sistemul Informațional Automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor” SFS, iar o dată la trei luni, comercianții vor primi o recipisă care calculează impozitul de 1% din vânzări. Suma maximă a vânzărilor nu trebuie să depășească 1,2 mil de lei anual.

Legea patentei a fost adoptată în 1998 inițial drept măsură temporară, fiind prelungită timp de 25 de ani. Începând cu 1 iulie 2023, activitatea de comerț nu mai este admisă în baza patentei de întreprinzător, urmare a intrării în vigoare a modificărilor corespunzătoare efectuate în Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător.

Serviciul Fiscal de Stat a anunțat vineri, mai devreme, că în perioada 1-21 august 2023 de către angajații SFS au fost efectuate 38 ieșiri în teritoriu, inclusiv și în sectoarele municipiului Chișinău, fiind efectuate 485 cumpărături sub anonimat.

Ca rezultat s-a constatat că doar 200 agenți economici sau 41,2 la sută au eliberat bonuri fiscale. Cele mai multe cazuri de neeliberare a bonului fiscal au fost identificate în mun. Chișinău și raioanele: Ștefan-Vodă, Telenești, Vulcănești, Cahul, Șoldănești, Rezina, Călărași, Fălești, Florești, Soroca, Comrat, Criuleni, Râșcani, Strășeni, Orhei, Hâncești și Nisporeni.