Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   VIDEO/ Imnul R. Moldova a…

VIDEO Imnul R. Moldova a răsunat de două ori la Grand Prix-ul de la Tokyo. Judocanii Oleg Crețul și Ion Basoc au cucerit aurul

Sursă foto: Facebook/ Oleg Crețul

Președintele Comitetului Paralimpic al R. Moldova, Oleg Crețul, și judocanul Ion Basoc au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Grand Prix-ul de la Tokyo pentru nevăzători. Sportivii au cucerit medalii de aur – Oleg Crețul s-a impus la categoria J1 sub 90 kg, iar Ion Basoc la categoria J1 peste 90 kg.

Oleg Crețul a dispus de rivali din Japonia, Suedia, Franța și Marea Britanie. Ion Basoc a ieșit victorios din luptele cu sportivi din Uzbekistan și Mongolia, câștigând finala împotriva dublului campion paralimpic și triplului campion mondial Ilham Zakiyev din Azerbaidjan.

Norocul a fost din nou de partea noastră. (…)Campionii Grand Prix-ul de la Tokyo obțin 420 de puncte din rating-ul internațional. Pentru o mai bună înțelegere a dimensiunii turneului, voi spune că eu am obținut doar 280 de puncte pentru victoria în Campionatul European.

Un alt eveniment important a fost faptul că am luptat cu un francez, în fața căruia am pierdut la Campionatul Mondial de anul trecut (…)Mi-am luat revanșa”, a scris Oleg Crețul.

De asemenea, din partea R. Moldova a participat și judocana Ina Cernei, care s-a clasat pe locul șapte. „Trebuie remarcat faptul că a luptat foarte bine și toată lumea a remarcat progresul ei evident”, menționat președintele Comitetului Paralimpic.

Până în prezent, sportivii moldoveni au reușit să obțină doar medalii de bronz la Grand Prix-ul de parajudo. Grand Prix-ul face parte dintr-o serie de turnee care permit sportivilor participanți să acumuleze puncte de rating care vor juca un rol important în asigurarea calificării la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024.

Succesele lui Oleg Crețul și Ion Basoc le-au permis să-și consolideze poziția în fruntea clasamentului mondial, sporindu-și astfel șansele de a se califica la viitoarele Jocuri Paralimpice.