Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Sheriff Tiraspol s-a calificat, în…

Sheriff Tiraspol s-a calificat, în premieră, în grupele Ligii Campionilor. Peste 15 milioane de euro urmează să intre în contul clubului controlat de oligarhul Victor Gușan

Imagine simbol

Sheriff Tiraspol, campioana Republicii Moldova la fotbal, s-a calificat în grupele celei mai importante competiții europene intercluburi – UEFA Champions League (Liga Campionilor Europeni). Este o premieră pentru o echipă din campionatul moldovenesc să ajungă într-o fază atât de avansată a competiției. Pentru această performanță Sheriff va primi de la forul fotbalistic european peste 15 milioane de euro.

Sheriff Tiraspol remizat miercuri seara, scor 0-0, cu echipa croată Dinamo Zagreb. În meciul tur, jucat la Tiraspol, Sherif a învins cu scorul de 3-0. Grație acestor două rezultate, echipa din Tiraspol merge mai departe în cea mai importantă competiție a cluburilor de fotbal din Europa, unde vor participa cele mai bune 32 de echipe de pe „bătrânul continent”.

La fel ca și în meciul de săptămâna trecută de la Tiraspol, și în această seară din primul 11 al echipei tiraspolene a făcut parte un singur jucător cu cetățenie a Republicii Moldova – brazilianul naturalizat Henrique Luvannor.

În urma acestei calificări, Sheriff va primi de la UEFA peste 15 milioane de euro. Suma ar putea crește în cazul în care Sheriff va înregistra rezultate pozitive, adică egaluri sau victorii, în cele 6 meciuri pe care le va disputa în grupă și, ulterior, în caz de calificare, în meciurile eliminatorii.

Tragerea la sorți a grupelor Champions League se va desfășura la Istanbul, joi, de la ora 19:00.

Clubul Sheriff Tiraspol, fondat în 1997, este controlat de milionarul Victor Gușan, care deține și holdingul Sheriff – cea mai mare companie din stânga Nistrului. Sheriff controlează, practic, principalele activități economice din autoproclamata republică nistreană, fiind implicată în comerțul produselor alimentare angro și cu amănuntul (prin lanțul de supermarketuri pe care îl deține), a carburanților, medicamentelor și altor produse. De asemenea, Sheriff desfășoară activități de comerț a automobilelor, dar și în domeniul construcțiilor și cel imobiliar.

ZdG a scris recent despre semnalele privind implicarea holdingului Sheriff în mobilizarea la vot și remunerarea angajaților și altor cetățeni din stânga Nistrului care participau la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie din R. Moldova și votau pentru un anumit concurent electoral. Solicitați de ZdG să ofere un comentariu în legătură cu acuzațiile de implicare în procesul electoral din dreapta Nistrului, reprezentanții companiei Sheriff ne-au cerut să nu-i mai contactăm, pentru că „nimeni nu va răspunde la aceste întrebări stupide”.