Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Scriitoarea Tatiana Țîbuleac, decorată de…

Scriitoarea Tatiana Țîbuleac, decorată de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

Scriitoarea Tatiana Țîbuleac, originară din R. Moldova și stabilită de mai mulți ani la Paris, a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A de către președintele României, Klaus Iohannis.

„Cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată creaţiei literare, pentru talentul şi profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul activităţii sale, dobândind recunoaştere la nivel european, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, doamnei Tatiana Ţîbuleac, scriitor (Paris)”, se spune în comunicatul Președinției române.

Tatiana Țîbuleac s-a născut în 1978 în familia Verei şi a lui Ion Ţîbuleac. A copilărit și şi-a făcut studiile la Chişinău. După opt ani de jurnalism la ProTV Chișinău, s-a stabilit la Paris unde lucrează în comunicare.

În 2016, publică un volum de proză scurtă, „Fabule moderne”, iar în 2017 – primul său roman, „Vara în care mama a avut ochii verzi”. Romanul cunoaște un mare succes de public și de critică, fiind distins cu premiul pentru proză al revistei „Observator cultural”. Romanul s-a vândut în 4500 de exemplare, drepturile de autor fiind vândute pentru limbile franceză şi portugheză.

În mai 2019 Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul European pentru Literatură (EUPL), cu romanul „Grădina de sticlă”. Scriitoarea a fost nominalizată la acest premiu din partea României.