Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Romanul „Grădina de sticlă” al…

Romanul „Grădina de sticlă” al Tatianei Țîbuleac, câștigător al Premiului European pentru Literatură

Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul European pentru Literatură (EUPL), cu romanul „Grădina de sticlă”. Scriitoarea a fost nominalizată la acest premiu din partea României, alături de alți patru scriitori: Augustin Cupșa („Așa să crească iarba pe noi”), Tudor Ganea („Porci”), Alina Pavelescu („Sindromul Stavroghin”) și Bogdan Alexandru Stănescu („Copilăria lui Kaspar Hauser”).

Cartea Tatianei Țîbuleac spune povestea Lastocikăi: în Chișinăul anilor 80, o fetiță abandonată adună și spală sticle pentru mama adoptivă, rusoaică. „Grădina de sticlă” este descrisă drept un bildungsroman emoționant, despre construcția feminității și a propriei identități, când familia e un întreg cartier mitic și pitoresc din Chișinău, iar rivalitățile pasionale sau refulate între mediul rusesc și cel românesc țin cotidianul și viețile sub tensiune.

EUPL notează că romanul conține o dimensiune istorică, chiar politică, necontestată, care atinge temele relației basarabeano-române și căderea comunismului. „Tensiunea subtilă este controlată nu numai de tematică, ci și de provocări atât în vocabular, cât și în subiecte”, punctează aceeași sursă.

După ce aflat că romanul său a câștigat concursul, Tatiana Țîbuleac a comentat că un singur premiu a făcut două țări fericite, adăugând că „Grădina de sticlă” este (și) despre asta”.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând cu anul 2008, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune aflați la debut, din fiecare țară participantă la programul Europa Creativă (2014-2020). Țările sunt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL, scrie jurnalistii.ro. Până în 2017 au fost premiați 108 autori din 37 de state europene, pentru opere scrise în limbile lor naționale.

Tatiana Țîbuleac s-a născut în 1978 în familia Verei şi a lui Ion Ţîbuleac. A copilărit şi-a făcut studiile la Chişinău în Republica Moldova. După opt ani de jurnalism la ProTV Chișinău, se stabilește la Paris unde lucrează în comunicare.

În 2016, publică un volum de proză scurtă, „Fabule moderne”, iar în 2017 primul său roman, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, cunoaște un mare succes de public și de critică, fiind distins cu premiul pentru proză al revistei „Observator cultural”. Romanul s-a vândut în 4500 de exemplare, drepturile de autor fiind vândute pentru limbile franceză şi portugheză.

Citește și: Tatiana Ţîbuleac: „Singura mea tangenţă cu politica este votul”