Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Premiul Nobel pentru Pace: Reacții…

Premiul Nobel pentru Pace: Reacții mixte în Ucraina la acordarea comună a premiului cu activiștii din Rusia și Belarus

Anunțul Premiului Nobel pentru Pace din acest an, acordat activistului pentru drepturi din Belarus Ales Bialiatski, grupului rus Memorial și organizației ucrainene Center for Civil Liberties, a provocat recenzii mixte în rândul liderilor mondiali, oficialilor și grupurilor pentru drepturile omului, informează EuroNews.

Într-o postare pe Twitter, președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a lăudat „curajul extraordinar al femeilor și bărbaților care se opun autocrației”.

Dar au existat și păreri contradictorii printre vocile ucrainene. Ambasadorul Kievului în Germania, Andriy Melnyk, a descris includerea Rusiei și a Belarusului în cadrul Premiului drept „cu adevărat devastatoare”.

Postarea pe Twitter a lui Melnyk spune: „Cea mai nebună privire asupra păcii din istoria @Premiul Nobel. Felicitari pentru @ccl_ua. Nimic împotriva #Memorial sau #AlesBialiatski. Dar: să punem #Ucraina ca victimă a războiului rusesc de anihilare în același rând geopolitic slav cu agresorul și complicele ei din Belarus. Cu adevărat devastator”

Pe de altă parte, Anna Trushova, manager de comunicații la Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina, a spus că sunt încântați să primească recunoaștere din partea Premiului Nobel.

„Când am aflat vestea, am rămas uluiți. A fost un început grozav al zilei noastre. Nu ne așteptam. Considerăm acest premiu o recunoaștere respectabilă a activității noastre”, a menționat ea.

Soția câștigătorului Ales Bialiatski, un activist pentru drepturile omului din Belarus întemnițat, și fondator al Centrului pentru Drepturile Omului Viasna, a declarat într-o postare pe Telegram că se simțea „fericită” pentru premiul „neașteptat” pe care îl consideră o „recompensă”. pentru munca lui grea”.

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a salutat și dânsa anunțul, numind premiul „o recunoaștere importantă pentru toți bielorușii care luptă pentru libertate și democrație”. Ea a cerut ca deținuții politici să fie „eliberați fără întârziere”.

„Ales Bialiatski este acum în închisoare de mai bine de un an și suferă mult în celulele de pedeapsă din închisoare. Dar există mii de alte persoane care sunt reținute din cauza opiniilor lor politice”, a spus Tsikhanouskaya.

Imagine simbol. Sursa: Radio Free Europe

Un purtător de cuvânt al Centrului Memorial pentru Apărarea Drepturilor Omului din Rusia a spus că premiul servește drept dovadă că munca pe care o face merită.

„Acesta pentru noi, acesta este un semn că munca noastră, fie că este recunoscută de autoritățile ruse sau nu, este importantă. Este importantă pentru lume. Este importantă pentru oamenii din Rusia”, a spus membrul consiliului de conducere al Memorial Human Rights Defense Center, Tatyana Glushkova.

Memorial a primit Premiul Saharov pentru Libertatea Gândirii în 2009, însă autoritățile ruse au ordonat organizației sale umbrelă Memorial International să închidă anul trecut, acuzând-o de încălcarea legii țării privind agenții străini.