Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Mozaicul „Arta”, inclus în Registrul…

Mozaicul „Arta”, inclus în Registrul național al monumentelor

Sursă foto: mc.gov.md

Mozaicului „Arta” de ре fațada clădirii auxiliare a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” a fost inclus în Registrul național al monumentelor printr-o lege aprobată astăzi, 18 ianuarie, de către membrii Parlamentului.

Proiectul de lege, elaborat la inițiativa Ministerului Culturii, a fost votat de 59 de deputați. 

În perioada anilor 2020-2022, acesta a fost restaurat și a fost strămutat pe fațada clădirii auxiliare a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Panoul de mozaic, construit în 1974, creație a consacratului artist Mihai Burea, a fost demontat în anul 2018 de pe fosta clădire a Palatului de Cultură al Sindicatelor din sectorul Râșcani al capitalei și conservat până la identificarea noului spațiu de reamplasare, precum și obținerea tuturor autorizațiilor necesare de la instituțiile responsabile.

Kaufland Moldova a investit 8 milioane de lei în strămutarea și reabilitarea mozaicului, proces care a durat 9 luni și s-a încheiat în decembrie 2022.

Pentru restaurarea  mozaicului de circa 220 metri pătrați, echipa de restauratori în frunte cu șeful secției Pictură Murală la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Valeriu Jabinschi, a luat premiul „Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei, oferit de Ministerul Culturii.

Inaugurarea mozaicului pe teritoriul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, 2022.