Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Jurnalistă ZdG, premiată de CJI…

Jurnalistă ZdG, premiată de CJI în cadrul concursului Tulip Press Awards

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos anunță rezultatele concursului Tulip Press Awards, pentru a pune în valoare eforturile jurnaliștilor care abordează în materialele lor tematica drepturilor omului. Printre premiații concursului, se numără și colega noastră, jurnalista Ziarului de Gardă, Marina Gorbatovschi.
 
Aflat la cea de-a doua ediție, concursul a încurajat fotojurnaliștii și jurnaliștii să abordeze în materiale de presă (scrise și fotografice) diverse subiecte legate de respectarea drepturilor omului, pentru a sensibiliza publicul cu privire la tematica drepturilor omului în Republica Moldova.

Având în vedere că la Secțiunea Fotografie au fost depuse mai puține dosare, CJI a decis să acorde 5 premii la Secțiunea Presa Online/Presa scrisă și un premiu la Secțiunea Fotografie.

Fotografiile și materialele expediate la cele două secțiuni au fost evaluate de juriu, care a ținut cont de mai multe criterii de apreciere printre care profesionalismul, interesul public, respectarea normelor deontologice. În urma evaluării dosarelor, juriul a decis să acorde următoarele premii:


Secțiunea Presa online/Presa scrisă:

  • Nadejda Coptu, NewsMaker
  • Tatiana Beghiu, Moldova.org
  • Marina Gorbatovschi, Ziarul de Gardă
  • Polina Cupcea, Oameni și Kilometri
  • Georgeta Carasiucenco, Moldova.org

 Colega noastră a participat cu următoarele materiale:

Secțiunea Fotografie:

  • Natalia Munteanu, Gazeta de Chișinău

Mariana Tabuncic, manageră de programe la CJI, afirmă că drepturile omului rămân un subiect important pe agenda jurnaliștilor din Republica Moldova, care, prin munca pe care o fac, deconspiră abuzuri, semnalează diverse încălcări sau promovează dreptul fiecărui cetățean la o viață decentă.

„Experiența ultimilor ani arată că jurnaliștii devin tot mai interesați și empatici în raport cu subiectele care vizează drepturile omului, iar acesta este un indicator că lucrurile se mișcă în direcția potrivită. În momentul în care presa bate alarma în chestiuni legate de nerespectarea drepturilor omului, autoritățile au șansa să se responsabilizeze, să ia atitudine și să ne arate nouă tuturor că drepturile omului sunt într-adevăr indispensabile unei societăți democratice. Pentru efortul pe care îl depun jurnaliștii în acest proces deloc ușor, vrem să le apreciem munca și să-i încurajăm să facă jurnalism profesionist și în continuare”, spune Mariana Tabuncic.

Floris van Eijk, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, consideră că Tulip Press Awards este o ocazie extraordinară de a premia efortul jurnaliştilor.

„Ne bucurăm că suntem la cea de-a doua ediţie a proiectului Tulip Press Awards, prin intermediul căruia celebrăm jurnaliştii şi fotojurnaliştii care se dedică respectării drepturilor omului în Republica Moldova. Suntem impresionaţi de numărul mare şi de calitatea aplicărilor, ceea ce denotă că Republica Moldova are jurnalişti profesionişti, dedicaţi valorilor drepturilor omului. Aceştia trebuie susţinuţi şi încurajaţi pentru munca şi perseverenţa lor. Oficiul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos susţine presa independentă în Republica Moldova, iar Tulip Press Awards este o ocazie extraordinară de a premia efortul individual al jurnaliştilor ce informează societatea într-un mod integru, corect şi echidistant”, susține Floris van Eijk.

Premii

Toți cei șase câștigători de la cele două categorii Fotografie și Presa online/Presa scrisă vor primi câte un premiu în valoare de 300 de euro fiecare.

Menționăm că la concursul Tulip Press Awards, ediția 2022, la Secțiunea Fotografie au fost admise 5 dosare, iar la Secțiunea Presa online/Presa scrisă – 22 de dosare.

Câștigătorii vor intra în posesia premiilor în cadrul unui eveniment special care va fi organizat la Chișinău pe data de 23 mai 2022.

Concursul este organizat de CJI cu suportul financiar al Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.