Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Guvernul Australiei a anulat viza…

Guvernul Australiei a anulat viza lui Novak Djokovic: jucătorul urmează sa fie deportat și nu va putea participa la Australian Open

Foto: Getty Images

Guvernul Australiei a anulat miercuri viza de intrare în țară a tenismenului Novak Djokovic, numărul unu mondial. Acesta urmează sa fie deportat. Djokovic s-a aflat circa 9 ore pe aeroportul din Melbourne, unde nu a fost lăsat să intre în Australia pentru a participa la turneul de tenis Australian Open din cauza unor proceduri legate de vaccinarea anti-COVID, scrie BBC, citate de DIGI.

Djokovic a fost ținut circa 9 ore pe aeroport, unde i s-au analizat documentele. La finalul procesului, autoritățile locale au decis să-i anuleze viza pentru că nu este vaccinat împotriva COVID-19 și nu se încadrează la excepțiile prevăzute de legislația australiană.

Liderul mondial a fost transportat de pe aeroport la Park Hotel, in Melbourne, unde sunt cazați în general străinii care solicită azil politic. Novak Djokovic împarte hotelul cu mai mulți călători din Nauru și Insula Manus, susține Manning River Times.

Conform cotidianului Express, Djokovic va mai petrece 24 de ore în Australia. Liderul clasamentului ATP a contestat decizia de anulare a vizei la tribunal și speră ca acest apel să fie favorabil.

Djokovic nu s-a vaccinat împotriva COVID-19, dar organizatorii Australian Open au făcut o excepție și au fost dispuși să-i ofere o scutire medicală pentru a participa la turneu. Dacă autoritățile nu i-ar fi anulat viza la intrarea în țară, Djokovic ar fi participat la turneu.

Motivele acceptate în Australia pentru obținerea unei scutiri medicale, fără vaccinare anti-COVID

  • Istorie de anafilaxie față de o componentă a vaccinurilor aprobate
  • Efecte adverse grave după vaccinarea cu o primă doză, care au condus la spitalizare sau incapacitate semnificativă
  • Afecțiune medicală acută
  • Boală cardiacă inflamatorie în ultimele șase luni

La Australian Open 2022, Novak Djokovic putea să câștige trofeul de Grand Slam cu numărul 21 din carieră, un record.

Novak Djokovic s-a impus de nouă ori la Australian Open, inclusiv în ultimii trei ani.

Alături de edițiile din 2019, 2020 și 2021, Novak Djokovic a mai câștigat Australian Open în 2008, primul său titlu de Grand Slam, 2011, 2012, 2013, 2015 și 2016.

Australian Open 2022 se desfășoară în perioada 17-30 ianuarie.

Toți jucătorii și personalul de la turneu trebuie să fie vaccinați sau să aibă o scutire acordată de un grup de experți independenți.

Tatăl lui Novak Djokovic: „Îl țin captiv. Dacă nu este eliberat în curând, ne vom lupta pentru libertatea lui pe străzi”

Jucătorul a fost ținut mai multe ore într-o cameră din aeroport. „L-au ținut captiv timp de cinci ore. Aceasta este o luptă pentru lumea libertariană. Nu este doar o luptă pentru Novak, ci pentru toată lumea. Dacă nu este eliberat în curând, ne vom lupta pentru libertatea lui pe străzi”, a declarat Srdjan Djokovic, tatăl lui Nole.

Anterior, prim-ministrul Australiei a declarat că lui Djokovic i se va refuza intrarea în țară dacă nu va furniza dovezi că nu poate fi vaccinat din motive medicale. Scott Morrison a spus anterior că jucătorul de tenis „ar putea fi urcat în următorul avion către casă” dacă dovezile sunt insuficiente.

Organizatorii turneului spuneau că Djokovic nu a primit un tratament special, dar decizia i-a înfuriat pe mulți australieni. Țara înregistrează pentru prima dată zeci de mii de cazuri de Covid-19 după ce a suportat unele dintre cele mai stricte restricții din lume.

„Dacă aceste dovezi sunt insuficiente, atunci el nu va fi tratat diferit față de nimeni altcineva”, a spus premierul reporterilor. „Nu ar trebui să existe reguli speciale pentru Novak Djokovic. Niciuna”, a mai declarat Morrison.

Peste 90% din populația de peste 16 ani a Australiei este complet vaccinată, dar unii oameni încă nu pot călători între state sau la nivel global din cauza restricțiilor actuale.

Mulți australieni acuzaseră anterior guvernul că le permite celor bogați și celebrităților să facă ce vor, în timp ce oamenii obișnuiți rămâneau separați de cei dragi care erau bolnavi sau pe moarte.

Participarea sârbului la turneu, pe care l-a câștigat de un număr record de nouă ori, a fost în ultimele luni subiectul unor speculații răspândite datorate refuzului său de a anunța public dacă este vaccinat sau nu înaintea competiției.

Însă, marți a anunțat că este pe drum către Melbourne după ce a primit o derogare ce îi permite să joace. Deși nu a menționat vaccinarea, se presupunea că prin exceptarea de la vaccinare confirmă că nu este vaccinat împotriva Covid.

Australian Open a declarat într-un comunicat transmis Insider că lui Djokovic i s-a permis derogarea „ca urmare a unui proces riguros de revizuire ce a implicat două comisii independente separate de experți medicali”, deși raționamentul exact nu este divulgat. Autoritățile motivează lipsa transparenței prin nevoia de intimitate în acest caz.

În mijlocul unor contestații venite din partea sportivilor și a publicului australian, ministrul de Interne al țării, Karen Andrews, a avertizat anterior că autoritățile de la frontieră l-ar putea opri pe bărbatul de 34 de ani la intrarea în țară.

„Orice individ care caută să intre în Australia trebuie să se conformeze cu cerințele noastre stricte de la frontieră”, a transmis Andrews, miercuri, într-un comunicat.

„În vreme ce guvernul din Victoria și Tennis Australia permit unui jucător nevaccinat să participe la Australian Open, Guvernul Australiei va aplica cerințele de la granița australiană”.

Regulile de la granița Australiei prevăd ca vizitatorii străini să poată intra în țară doar dacă sunt vaccinați cu schema completă sau au o derogare individuală.

Excepțiile menționate pe site-ul guvernului includ, însă nu se limitează la cei care furnizează „servicii medicale critice sau specializate”, persoanele care călătoresc din „motive de compasiune” și cetățeni străini „a căror intrare în Australia ar fi în interesul național”.

„Dacă individul care sosește nu este vaccinat, trebuie să furnizeze dovezi acceptabile că nu pot fi vaccinați din motive medicale pentru a putea accesa aceleași condiții de călătorie precum persoanele vaccinate”, a mai precizat Andrews.

„Forțele Australiene de la Frontieră vor continua să asigure că cei care ajung la graniță se conformează cu cerințele noastre stricte. Niciun individ care participală la Australian Open nu va primi tratament special”.

Jaala Pulford, membră a Consiliului Legislativ din Victoria și ministru în guvernul local, a scris pe Twitter că „guvernul federal a întrebat dacă vom sprijini viza lui Novak Djokovic pentru a intra în Australia”.

„Nu vom oferi sprijinul pentru o viză individuală în cazul lui Novak Djokovic pentru a participa la Australian Open 2022.

Am fost întotdeauna clari în privința a două puncte: aprobarea vizelor este o chestiune care ține de guvernul federal iar derogările medicale țin de doctori”, a mai afirmat aceasta.

Și premierul australian Scott Morrison a declarat miercuri că Novak Djokovic trebuie să dovedească faptul că are o derogare medicală reală de la vaccinarea împotriva COVID când va ateriza în Australia sau va fi urcat „în următorul avion spre casă”.