GASTRONOMIE. Cozonac moldovenesc cu preferment și aluat opărit – Ziarul de Gardă
  • GASTRONOMIE. Cozonac moldovenesc cu preferment și aluat opărit

    GASTRONOMIE. Cozonac moldovenesc cu preferment și aluat opărit
    de
    16 aprilie 2022 | 16:59

    INGREDIENTE
    Pentru preferment avem nevoie de:

    • 80 de g de apă
    • 100 de g de făină albă
    • 1 g de drojdie uscată

    Pentru aluatul opărit avem nevoie de:

    • 150 de g de lapte
    • 15 de g de făină

    Pentru aluatul de bază avem nevoie de:

    • 165 de g de aluat opărit
    • 181 de g de preferment
    • 300 de g de făină
    • 1 ou și 3 gălbenușuri
    • 100 de g de zahăr
    • 70 de g de unt de 82% grăsimi
    • 3 g de sare
    • arome (coajă de lămâie, portocală sau vanilie)

    Această rețetă ne ajută să obținem un cozonac autentic, moldovenesc, dar pufos și foarte aerisit, asemenea cozonacilor italieni.

    Cu o seară înainte pregătim prefermentul și aluatul opărit, ca apoi sa le lăsăm la frigider peste noapte.

    Publicitate

    Cum pregătim aluatul opărit? Vom pune laptele la încălzit. Când laptele este aproape fierbinte, vom adăuga treptat făină în el. În tot acest timp, amestecăm continuu pentru o omogenizare mai bună a celor două ingrediente. Vom ține laptele pe foc până când obținem o compoziție densă, asemenea smântânii. Așa ne dăm seama că aluatul opărit este gata, îl vom pune într-un recipient separat, vom acoperi cu folie alimentară, după care îl punem la frigider până a doua zi. Dar nu înainte de a pregăti și prefermentul.

    Pentru preferment, vom lua un vas de un litru. Vom dizolva drojdia în el cu ajutorul apei, după care vom adăuga făina și vom amesteca bine ingredientele. Pentru această etapă, asta este tot. Acoperim borcanul și-l punem la frigider.

    A doua zi frământăm aluatul cu toate ingredientele, în afară de unt. Untul îl vom adăuga treptat în 2-3 etape, spre final, când aluatul este deja bine format și glutenul rezistent.

    Lăsăm aluatul să dospească într-un recipient acoperit până își dublează volumul.

    Următorul pas: împărțim aluatul în două părți egale, fiecare parte o întindem în așa fel încât să obținem forma unui dreptunghi. Pentru umplutură putem folosi ciocolată topită, stafide, nuci sau alte ingrediente preferate. Umplutura va fi așezată la această etapă, după care vom închide aluatul, astfel încât să obținem niște batoane de aluat. După care, le vom împleti pentru a obține forma tipică a cozonacului moldovenesc.

    Vom așeza cu grijă cozonacul în forma de copt. Îl vom lăsa la dospit până își dublează volumul. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade și, înainte să punem cozonacul la copt, îl vom unge cu lapte. Cozonacul va fi gata în aproximativ o oră.

    Publicitate
    Publicitate
    Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

    Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.



  • TRIMITE ȘTIREA TA
    Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
    FORMULAR

    Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

    Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    R. Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Andrei Spînu: „Dragi transportatori moldoveni, aveți cale liberă în UE”

    R. Moldova a semnat, pe 29 iunie, Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andr…
    R. Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Andrei Spînu: „Dragi transportatori moldoveni, aveți cale liberă în UE”

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler