Principală  —  Advertoriale   —   Fără ziare și reviste: chioșcurile…

Fără ziare și reviste: chioșcurile de presă din Chișinău rămân din nou fără locurile istorice

Primăria mun. Chișinău a scos la licitație loturile, care au aparținut pe drept, chioșcurilor de presă, iar prețurile pentru licitație sunt de 5 ori mai mari, decât prevede Regulamentul. In astfel de condiții, să tipărești și să vinzi ziare devine aproape imposibil – se va risipi întreaga ramură de distribuție a presei periodice.

  • Cine are nevoie de chioșcuri de presă? – Vorbesc reprezentanții Consiliului Municipal.
  • Astazi nimeni nu mai citește ziare! Toți au smartphone, computere, așa că noutățile ușor se află…

Trist și dureros să auzi aceste cuvinte de la reprezentanții Primăriei, pe care i-au ales orășenii. Cei, care au crezut în intențiile lor de a face din orașul nostru o Capitală Europeană.Tendința de a câștiga bani – astăzi este clară tuturor, da uneori totuși trebuie să ținem cont și de alte lucruri, mult mai importante.

Lecturarea și ziarelor și revistelor, dar și a cărților întotdeauna a fos considerată un indicator important al culturii generale a unei societăți democratice. Presa și chioșcurile de presă determină aspectul capitalei ca un oraș european. Oamenii mai maturi, care reprezintă o treime din populație, au nevoie de ele, nu fiecare dintre ei își pot permite un smartphone, notebook sau să achite taxa pentru internet.

Bineînțeles, se poate de închis ochii la toatea astea, mai ales în condițiile în care oamenii în etate s-au obișnuit că nu le pasă nimănui de starea lor de bine. Dar poate este sens să ne gândim la tineretul nostru și la „cei șapte ani de acasă”?! Poate ar fi mai bine să încercăm să cultivăm tinerilor noștri dragostea față de cultura orășenească – citirea ziarelor este unul din indicii principali ai acesteia din urmă și poate ne pomenim că reducem cazurile de vandalizm în acest fel.

Primăria acuză chioșcurile de viclenie prin faptul că se ascund în spatele ziarelor și revistelor, dar aici poate fi cumpărată cafea, fructe uscate și alte produse. Și este absolut normal acest lucru! Statele europene susțin astfel de comerț în punctele de distribuție de presă. Atât timp cât în ele se vind ZIARE, importanța lor socială este semnificativă și nu provoacă dubii. Presa – este hrana spirituală și intelectuală, dar în locul ei ni se propune hrană dăunătoare ca fast-food. Chir nu este clar de ce nu s-ar amplasa punctele cu fast-food în alte locuri în loc să tai creanga de sub piciorul chioșcurilor de presă, care au fost mereu parte a centrului istoric al orașului iubit.

Săptămâna trecută, la Chișinău a avut loc o conferință de presă, la care au participat reprezentați ai redacțiilor de presă în scopul susținerii ziarelor și revistelor. Ei s-au adresat Consiliului municipal Chișinău și primarului Ion Cebanu cu cerința de a nu lichida chioșcurile de vînzare a presei. Dimpotriva, să ia măsuri pentru suținerea acesrtei ramuri  atât de necesară societății.

Adresarea către municipalitate are următorul conținut: „Luînd în considerare faptul că editarea ziarelor este în strînsă legătură cu răspîndirea presei, noi rugăm ca punctele de vînzare a presei să fie amplasate în acele locuri, de unde au fost evacuate în ultimii 3-5 ani. Vînzarea ziarelor și revistelor în chioșcurile de presă pe străzile principale – reprezintă 40-50 de procente din edițiile tipărite. Aici noi amintim despre punctele de răspîndire a presei, care istoric s-au aflat pe bd. Ștefan cel Mare, pe bd. Moscovei și bd. Mircea cel Bătrîn. Rugăm să analizați posibilitatea susținerii chioșcurilor de presă prin prisma impozitării minime, pentru a putea reinstala chioșcurile în locurile istoric stabilite petru acestea.”

Nu este corect din partea primăriei șă ignore și acel fapt că chioșcurile sunt în strînsă legătură cu toată ramura editurii tipografice. Or vînzarea ziarelor și revistelor – reprezintă unica condiție în existența ulterioară a PRESEI.

Astăzi, doar resursele obținute din vînzări le permit să supraviețuiască – să nu se închidă, să nu lase oamenii fără loc de lucru. Luând decizi de a-i lichida, autoritățile i-au decizia de a lăsa fără loc de muncă și surse de întreținere mii de oameni, nimicesc o ramură întreagă și toate astea pe timp de pandemie.

Reamintim că în ultimii ani în Moldova au falimentat deja în jur de 50 de Redacții de ziare și reviste. Acest proces este direct legat cu lichidarea punctelor de vînzare a presei periodice, care a startat încă pe timpul lui Dorin Chirtoacă și, din păcate, continuă până astăzi. Haideți să ne amintim: la început chioșcurile de presă au fost închise în legătură cu reparația bd. Ștefan cel Mare, apoi s-a făcut trimitere la legea despre tutun, se pretindea la o nouă concepție în vînzări, iar presa va fi ocrotită. Conceptul a rămas, dar chioșcurile iarăși sunt supuse atacurilor din partea autorităților. 

Poate a venit deja timpul ca Conducerea Primăriei și Consiliul Municipal Chișinău să rezolve  problema intereselor obscure ce se ascund în umbra nimicirii Ramurei de editare și distribuție a Presei periodice din Muncipiul Chișinău.

*Acesta este un articol publicitar