Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Centrul istoric al orașului Odesa,…

Centrul istoric al orașului Odesa, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru a fi protejat în fața amenințărilor războiului

© GN Consulting Agency

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis miercuri, 25 ianuarie, să includă centrul istoric al orașului-port Odesa, din Ucraina, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Această decizie recunoaște valoarea universală excepțională a sitului și datoria întregii umanități de a-l proteja, potrivit organizației.

„Odesa, un oraș liber, un oraș universal, un port legendar care și-a lăsat amprenta asupra cinematografiei, literaturii și artelor, se află astfel sub protecția consolidată a comunității internaționale. În timp ce războiul continuă, această inscripție întruchipează determinarea noastră colectivă de a ne asigura că acest oraș, care a depășit întotdeauna tulburările globale, este protejat de noi distrugeri, a afirmat directoarea generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Audrey Azoulay.

În conformitate cu prevederile Convenției Patrimoniului Mondial, cele 194 de state părți la Convenție se angajează să nu întreprindă nicio acțiune deliberată care ar putea afecta direct sau indirect situl Patrimoniului Mondial și să contribuie la protejarea acestuia.

Centrul istoric din Odesa a fost, de asemenea, înscris pe Lista patrimoniului mondial în pericol, ceea ce îi oferă acces la asistență internațională tehnică și financiară consolidată, pe care Ucraina o poate solicita pentru a asigura protecția bunurilor și, dacă este necesar, pentru a contribui la reabilitarea acestora.

O procedură accelerată din cauza războiului

Având în vedere amenințările la adresa orașului de la începutul războiului, Comitetul Patrimoniului Mondial a recurs la o procedură de urgență prevăzută în Orientările operaționale ale Convenției privind patrimoniul mondial. Încă din vara anului 2022, UNESCO a pus în legătură experți internaționali cu experți ucraineni pentru a pregăti nominalizarea, cu sprijinul Italiei și al Greciei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a oficializat propunerea în octombrie 2022, într-un discurs online adresat UNESCO. Organismele de evaluare au examinat nominalizarea în următoarele săptămâni, permițând o revizuire în cadrul Comitetului extraordinar al patrimoniului mondial din această săptămână de la Paris.

UNESCO desfășoară măsuri de urgență pe teren

În ultimele luni, în paralel cu procesul de înscriere a centrului istoric din Odesa pe Lista Patrimoniului Mondial, UNESCO a implementat măsuri de urgență pe teren pentru a contribui la protejarea sitului, potrivit organizației.

UNESCO a asigurat, în special, repararea daunelor provocate Muzeului de Arte Frumoase din Odesa și Muzeului de Artă Modernă din Odesa de la începutul războiului.

De asemenea, organizația a furnizat echipamente pentru digitizarea a aproape 1.000 de opere de artă și a colecției de documente a Arhivelor de Stat din Odesa. Totodată, au fost livrate echipamente pentru protejarea clădirilor, precum și a operelor de artă în aer liber.

Aceste măsuri fac parte din planul general de acțiune al UNESCO în Ucraina, care a mobilizat deja peste 18 milioane de dolari pentru educație, știință, cultură și informare.