Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Unul dintre cele mai vechi…

Unul dintre cele mai vechi și titrate cluburi din R. Moldova se retrage din toate competițiile: „Echipa nu va mai exista”

Unul dintre cele mai vechi și mai titrate cluburi de fotbal din R. Moldova, FC Zimbru Chișinău, se retrage din Divizia Națională, dar și din toate competițiile. Anunțul a fost făcut marți, 3 martie, de către director general al clubului de fotbal, Sevastian Botnari.

Potrivit lui Botnari, decizia de retragere a echipei de seniori a clubului FC Zimbru Chișinău a fost luată de administrația clubului, după ce singurul finanțator al FC Zimbru, omul de afaceri Nicolae Ciornîi, a decis să nu mai investească bani în echipă.

Declarațiile directorului clubului FC Zimbru Chișinău:

De astăzi, echipa de seniori a clubului Zimbru nu va exista!

Cu părere de rău, suntem la punctul 0. Suntem obligați de circumstanțe să facem unele precizări la activitate ulterioară a clubului de fotbal Zimbru.

Este un club care pe parcursul istoriei sale cred că a pregătit un șir de legende ale fotbalului autohton și alte lucruri bune (…), iar toate acestea au fost posibile datorită unei singure persoane, Nicolae Ciornîi. Totuși suntem în momentul în care domnul Ciornîi nu mai are interesul de a finanța clubul de fotbal. Situația precară din cadrul clubului ne-a impus să luam anumite decizii.

Sevastian Botnari

Așa cum 70% din bugetul alocat unui club de fotbal este repartizat către prima echipă și respectiv aceste finanțe nu ne permit într-un mod oarecare ca să fie redistribuite sau încasate din altă parte, astfel că am ajuns la concluzia că cel mai corect ar fi pentru continuarea activității fotbalistice în cadrul clubului de fotbal retragerea la prima echipă.

Retragerea presupune, inclusiv neparticiparea echipei în toate Diviziile, Ligile superioare ale fotbalului moldovenesc, cât și inferioare.

De astăzi, echipa de seniori a clubului Zimbru nu va exista. Este un proces valabil pentru acest an. Credem că această formulă ne va ajuta ca să redresăm situația economică din cadrul clubului.

La momentul de față, finanțarea s-a retras integral din partea domnului Ciornîi.

Noi am acumulat datorii, suntem cu datorii pe care trebuie să le redresăm. Trebuie să încercăm remedierea proceselor.

În rezultat, acum trebuie să ne retragem din Divizia Națională”.


Problemele financiare ale clubului sunt mai vechi. În februarie 2019, mai mulți fotbaliști au dat semnale de alarmă cu privire la situație financiară dezastruasă din cadrul clubului.

Alexandru Onica, fotbalist al echipei „Zimbru” în sezonul din 2017-2018 declara atunci că echipa ar fi în prag de faliment.

Din câte cunosc eu, echipa Zimbru în Divizia Națională nu va fi. Din câte mi s-a spus, Zimbru este falimentat. Știu că fiecare fotbalist trebuie să-și caute desinestătător o altă echipă”, declara atunci mijlocașul.

Anterior, și alți jucători care au evoluat pentru galben-verzi în sezonul 2017-2018 și-au luat adio de la Zimbru și și-au găsit alte echipe sau erau în căutarea unor noi angajamente. Atunci, aceștia au fost anunțați de conducerea clubului că își pot rezilia contractele cu Zimbru pe cale amiabilă.

În decembrie 2017, clubul din strada Butucului a fost obligat de instanța de judecată să plătească o datorie de 52 de milioane firmei de la care a închiriat baza sportivă de-a lungul anilor.

Zimbru Chișinău este una dintre cele mai vechi echipe de fotbal din Moldova, fiind fondată în 1947. Zimbru a câștigat de opt ori titlul de campioană a Moldovei și de șase ori cupa Moldovei la fotbal. Începând cu anul 2018, Zimbru Chișinău rămăsese unica reprezentantă a Capitalei în Divizia Națională.