Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   A fost lansată a patra…

A fost lansată a patra ediție a „Cărții Negre a risipei banilor publici”. Trei dintre anchete au fost publicate anterior în ZdG

Sursa foto: API

​În cadrul unui eveniment special al Forumului Mass-Media 2022 a fost lansată a patra ediție a „Cărții Negre a risipei banilor publici în R. Moldova”, în care sunt incluse opt investigații jurnalistice bine documentate, publicate în anul curent, despre utilizarea deficientă și delapidare a banilor publici și a asistenței internaționale pentru dezvoltarea R. Moldova, scrie Asociația Presei Independente (API).

Evenimentul de lansare a „Cărții Negre 2022” a avut loc în prima zi a Forumului, 22 noiembrie 2022, după o discuție despre jurnalismul de impact cu unul din cei mai buni jurnaliști români Cătălin Tolontan, coordonator editorial al publicației Libertatea, România.

Cele OPT investigații incluse în ediția din acest an a „Cărții Negre” reflectă cazuri când banii contribuabililor au fost folosiți abuziv prin cheltuieli publice pentru proiecte de proastă calitate care nu ajung să fie duse la bun sfârșit. Publicația include și câteva subiecte din domenii care nu au mai fost abordate în edițiile anterioare: abuzuri cu terenuri din fondul forestier, neglijențe grave la gestionarea pădurilor tinere, scutiri fiscale uneori nejustificate care generează ratarea veniturilor în buget, sau investiţii în gol în instituţii de învăţământ cu deficit de studenţi. La rubrica nouă „Impactul investigaţiilor din ediţiile anterioare”, sunt inserate informații despre reacţiile decidenţilor.

„Vrem să urmărim evoluția lucrurilor. Avem cazuri când, după investigatiile din Cartea Neagră, autoritățile au revenit cu măsuri de răspuns și unele probleme au fost rezolvate, așa cum este, de exemplu, cazul fabricii de peleți din raionul Criuleni, repusă în funcțiune după ce problema a fost semnalată de colegul nostru Victor Moșneag”, a declarat redactora publicației, Viorica Zaharia.

Sergiu Boghean, coordonator de proiect pentru R. Moldova al Fundației Friedrich Naumann, spune că publicația, ajunsă la a patra ediție, a devenit un instrument anual de radiografiere a modului cum sunt administrate resursele interne și, parţial, cele oferite R. Moldova pentru dezvoltare de către partenerii externi. „În același timp, cartea, datorită vigilenţei jurnaliștilor de investigaţie, își are rolul de „ochi de veghe” care fixează derapajele de la normele de transparenţă, integritate, bună guvernare și anunţă astfel autorităţile că activitatea lor este urmărită în cele mai mici detalii și poate fi investigată la primul semn de neregulă”. El a anunțat că în perioada următoare autorii investigațiilor jurnalistice bine documentate care nu au fost realizate în format video vor putea solicita suport pentru filmarea acestora, astfel încât audiența investigațiilor să crească.

Conform sursei citate, prima ediție a „Cărții Negre” a fost lansată în R. Moldova de API și Fundația Friedrich Naumann în 2019, după exemplul colegilor din Bulgaria, „Black Book” fiind cel mai cunoscut proiect regional de investigare a delapidărilor fondurilor oferite de UE. Cartea este tipărită în limbile română, engleză și rusă și va fi distribuită organelor de drept și de control, deputaților în Parlament, reprezentanțelor și ambasadelor străine, bibliotecilor din țară, altor instituții și persoane interesate.