Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Statul Islamic, care și-a revendicat…

Statul Islamic, care și-a revendicat atacul de la Moscova, „a avut, în ultimele luni, mai multe tentative pe teritoriul francez”, susține Macron

Sursa foto: Profimedia Images

Gruparea militantă sunită Stat Islamic (SI), care și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul terorist de la sala de concerte „Crocus” din Moscova, soldat cu peste 130 de morţi, „a avut, în ultimele luni, mai multe tentative pe teritoriul francez„, a declarat luni preşedintele Emmanuel Macron, la o zi după creşterea alertei de securitate la nivelul maxim în Franţa, informează AFP.

Executivul francez a luat act, în timpul unei reuniuni duminică seara la Palatul Elysee, că „această grupare particulară care este implicată, se pare, în acest atentat, a avut în ultimele luni mai multe tentative chiar pe teritoriul nostru”, a declarat preşedintele Macron la sosirea în teritoriul-departament francez Guyana.

„Trebuie să evităm orice instrumentalizare sau deformare, dar să fim exigenţi şi eficace. Acesta este spiritul în care avansăm noi şi eu sper că Rusia va face la fel”, a punctat Macron

„Ar fi şi cinic, şi contraproductiv pentru Rusia însăşi şi pentru securitatea cetăţenilor săi să folosească acest context pentru a încerca să-l întoarcă împotriva Ucrainei”, a insistat Macron în faţa presei.

Emmanuel Macron a mai spus că Franţa „le-a propus serviciilor ruse, la fel şi partenerilor din regiune, o cooperare sporită”, „date fiind informaţiile de care dispun serviciile noastre şi elementele ce ar putea fi utile ruşilor”.

Solicitat să spună dacă ar putea discuta direct cu omologul său rus, Macron a răspuns că aceste contacte s-ar face „într-o primă etapă la nivel tehnic şi ministerial”.

„Vom vedea evoluţia contextului şi dacă zilele sau săptămânile ce vin o justifică”, a adăugat liderul francez.

Statul Islamic a revendicat atacul de la Moscova. Numărul victimelor crește

Gruparea militantă sunită Stat Islamic a revendicat vineri, 22 martie, pe canalul de Telegram al grupului, responsabilitatea pentru atacul armat de la sala de concerte de la periferia Moscovei, soldat cu cel puţin 40 de morţi şi peste 100 de răniţi, informează Reuters, citată de Agerpres.