Principală  —  IMPORTANTE   —   Statele Unite vor oferi asistență…

Statele Unite vor oferi asistență în valoare de 30 de milioane de dolari pentru gestionarea fluxului de refugiați din R. Moldova

Foto: Ziarul de Gardă

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat în această după-amiază, 20 martie, despre o asistență financiară de 30 de milioane de dolari din partea SUA pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina. Anunțul a fost făcut în contextul vizitei Ambasadorului Logsdon la Centrul European de Educație „Fides”, unde sunt găzduiți mai mulți refugiați ucraineni.


Ambasadorul Logsdon a reamintit despre sprijinul și ajutoarele Statelor Unite pentru R. Moldova, care au fost promise la întrevederea Secretarului de Stat Antony Blinken și a președintei Maia Sandu.

„Atunci când secretarul de stat Blinken a fost aici în vizită, acum două săptămâni, a asigurat-o pe președinta Sandu că partenerii R. Moldova în Statele Unite vor continua să vă ajute să faceți față acestei crize”, susține Kent D. Logsdon.

În acest context, ambasadorul SUA în R. Moldova a anunțat suma și scopul asistenței financiare pentru refugiații ucraineni din țară.

„Sunt onorat să anunț că Statele Unite va oferi mai mult de 300 de milioane de dolari drept asistență umanitară atât în Ucraina, cât și în regiune. Statele Unite va investi mai mult de 30 de milioane de dolari, în decursul a șase luni, pentru a oferi asistență pentru eforturile de găzduire a refugiaților, așa cum sunt cei pe care i-am văzut astăzi. În paralel cu Guvernul R. Moldova și organizațiile internaționale de asistență vom folosi aceste fonduri pentru a oferi servicii de ajutor esențiale, așa cum sunt: paturi, produse de igienă și prânzuri fierbinți la adăposturi, asemeni acestuia, din toată țara”, declară Ambasadorul Logsdon.

Ziarul de Gardă l-a întrebat pe Ambasadorul SUA dacă acum este momentul oportun pentru a reglementa și rezolva conflictul transnistrean.

„Noi continuăm să analizăm formatul 5+2 de negocieri, care este condus de OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) și continuăm să observăm îndeaproape situația de acolo, continuăm să avem linii de dialog deschise și vom prelungi munca sub egida OSCE”, ne-a răspuns Kent D. Logsdon.

Ambasadorul Statelor Unite a apreciat importanța și valoarea parteneriatului dintre R. Moldova și SUA din ultimii 30 de ani.

„Statele Unite și R. Moldova au edificat un parteneriat puternic în ultimii 30 de ani. Acest parteneriat nu a fost niciodată mai important și mai important decât acum. Astăzi am avut ocazia să văd munca pe care o realizează Catholic Relief Services, un ONG din Statele Unite, de la începutul acestei crizei, în coordonare cu partenerii din R. Moldova. Acesta este un exemplu impresionant a lucrurilor bune pe care SUA și R. Moldova pot să le facă împreună”, afirmă Ambasadorul Logsdon.

Ambasadorul Kent D. Logsdon și soția sa, Michelle, au împărțit prânzuri calde și au discutat cu persoanele refugiate în cadrul Centrului European de Educație „Fides”, care găzduiește, la moment, refugiați ucraineni.