Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Singurul lider de partid parlamentar…

Singurul lider de partid parlamentar din R. Moldova care l-a felicitat pe Putin. Kadîrov și Lukașenko, la fel, i-au adus felicitări

Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova și actualul lider al Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), este singurul lider de partid parlamentar care l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia zilei sale de naștere, printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„Îl felicit pe președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, cu ocazia zilei sale de naștere.

Poporul moldovenesc prețuiește legăturile cultural-istorice, comercial-economice și umanitare cu Rusia. În pofida politicii ostile duse de actuala guvernare, majoritatea cetățenilor consideră Federația Rusă drept un partener strategic și un bun prieten al R. Moldova, au un respect și o încredere profundă față de dumneavoastră ca lider al unei mari puteri.

Țările și popoarele noastre sunt unite de pagini importante de istorie, de valori spiritual-morale comune. Sunt convins că mereu va fi așa.

Cu ocazia zilei de naștere, vă doresc, onorat Vladimir Vladimirovici, multă sănătate, putere și prosperitate!”, a scris Igor Dodon.

În contextul războiului din Ucraina, liderii mondiali nu l-au felicitat pe Putin, cu excepția lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului.

„Calea de viață pe care ați ales-o este un exemplu luminos și convingător de serviciu dezinteresat față de Patrie”, se arată în mesajul de felicitare al lui Lukașenko, postat pe site-ul președinției R. Belarus.

Și liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a venit cu urări pentru Vladimir Putin, pe canalul său de Telegram.

Vladimir Putin s-a născut pe 7 octombrie 1952. Astăzi acesta împlinește 71 de ani.

Războaiele lui Putin

În cei 22 de ani de când se află la conducerea Rusiei, Vladimir Putin a participat sau a ordonat cinci intervenții militare în afara țării: Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina, în două rânduri acestea fiind țintele „țarului” de la Kremlin.

Încă din 1999, de când a preluat puterea în Rusia, Putin a jucat, cu fiecare ocazie, cartea intervențiilor militare. În urma acestora, zeci de mii de persoane au fost ucise, majoritatea civili. Detalii aici.

Vladimir Putin conduce Rusia de 22 de ani

Vladimir Putin a devenit președinte interimar al Rusiei pe data de 31 decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn își dăduse demisia.

A câștigat ulterior alegerile prezidențiale din anul 2000. În 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în 7 mai 2008. Din cauza limitei prevăzute de Constituție, în 2008, Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv, dar l-a sprijinit pe Dmitri Medvedev în alegerile prezidențiale, cel care ocupase până atunci funcția de prim-ministru al Rusiei.

La rândul său, Medvedev l-a numit pe Putin prim-ministru al Rusiei, astfel încât actualul președinte rus a condus țara în continuare. Putin a ocupat această funcție în intervalul 8 mai 2008 – 4 martie 2012. În 2012 a devenit, pentru alți 6 ani, președinte al Federației Ruse, în urma modificării Constituției. La 18 martie 2018, Vladimir Putin a fost reales în funcția de președinte al Rusiei, tot pentru un mandat de 6 ani.