Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Se atestă în continuare creșterea…

Se atestă în continuare creșterea cotațiilor la produsele petroliere. Care vor fi prețurile maximale pentru ziua de mâine

Sursa foto: quto

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o creștere a cotațiilor Platts la produsele petroliere. Comparativ cu indicatorii de la începutul lunii iulie, în cadrul ultimei sesiuni cotațiile Platts au crescut cu circa 40 de dolari/tona la benzină și cu 54 de dolari/tona la motorină.

Drept urmare, pentru ziua de 18 iulie 2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:
– 24,65 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+5 bani);
– 20,76 lei/litru – pentru motorina standard (+9 bani).

Acest proces are loc în contextul intrării în vigoare a deciziei Arabiei Saudite de a prelungi o reducere a producției de petrol cu ​​un milion de barili pe zi, anunțată în iunie, cel puțin până în luna august. Arabiei Saudite i s-a alăturat Rusia, care a declarat că în august Moscova va reduce livrările cu 500.000 de barili. Împreună, volumele acestea ar putea reprezenta aproximativ 1,5% din livrările globale.

Respectiv, bursele petroliere internaționale au reacționat prin creșterea prețurilor, fapt care se reflectă în valoarea prețurilor la carburanți.

„ANRE urmărește îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism de stabilire a prețurilor este unul extrem de transparent și garantează corectitudine maximă atât în perioadele de creștere a cotațiilor, cât și de descreștere ale acestora”, conchid ce de le ANRE.

Compania Platts este cel mai important indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.