Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Sancțiunile înaintate de UE și…

Sancțiunile înaintate de UE și SUA mai multor bănci rusești și sistemului SWIFT rusesc se vor răsfrânge și asupra rețelelor bancare din Belarus

Clienții băncilor din Belarus primesc mesaje în care se menționează că „din cauza sancțiunilor impuse deciziei sistemelor de plată Visa și Mastercard, anumite tranzacții cu carduri vor deveni inaccesibile în viitorul apropiat”. În special, astfel de mesaje au fost primite pe 26 februarie de către clienții VTB Bank, scrie euroradio.fm

Deținătorii cardurilor de acest fel nu vor putea plăti pentru achiziții în magazine și pe internet, precum și să retragă bani de la bancomatele altor bănci. Retragerea de numerar este posibilă doar de la bancomate și birourile VTB (Belarus).
După ce Rusia a pătruns în Ucraina, SUA și alte țări occidentale au impus sancțiuni băncilor rusești Sberbank, VTB, VEB, Alfa-Bank. Filialele din Belarus ale acestor bănci au intrat și ele sub sancțiuni. În același timp, la unele bancomate din Federația Rusă s-au format cozi încă de la ora 05:00 dimineața.

Potrivit șefului Comisiei Europene pe 27 februarie, activele Băncii Centrale a Rusiei, care reprezintă în jur de 643 de miliarde de dolari – vor fi înghețate. În plus, Statele Unite, Marea Britanie și Canada, dar și mai multe țări europene iau măsuri restrictive împotriva Băncii Rusiei.