Principală  —  Ştiri   —   Rusia extinde lista cetățenilor UE…

Rusia extinde lista cetățenilor UE care sunt interziși pe teritoriul său

Foto: videoblocks.com

Rusia a anunţat miercuri extinderea listei cetăţenilor Uniunii Europene interzişi pe teritoriul rus, o decizie prezentată ca un răspuns la recentele demersuri „ostile” din partea europenilor, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe rus nu a furnizat niciun motiv precis pentru această decizie, care intervine totuşi pe fondul criticilor europene tot mai severe privind presupusa otrăvire a opozantului Aleksei Navalnîi.

„Mai mult de o dată, am avertizat Uniunea Europeană privind caracterul distructiv al comportamentului lor”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe rus într-un comunicat, anunţând că lista indivizilor şi organizaţiilor europene care vor avea interdicţie de intrare pe teritoriul Rusiei a fost mărită pentru a fi „la paritate” cu cea a UE.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, nu a precizat însă care instituţii ale UE vor fi afectate de această decizie, potrivit Reuters.

„Dacă UE continuă cu această abordare conflictuală, ne rezervăm dreptul de a lua măsurile potrivite”, se mai menţionează în comunicat.

Fără a face nicio legătură între această afacere şi presupusa otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a denunţat miercuri „campania de dezinformare din jurul cetăţeanului rus Navalnîi orchestrată de ţările occidentale, liderii lor, reprezentaţii lor oficiali”.

„Considerăm această retorică inacceptabilă, pur şi simplu. Nu există nicio probă” împotriva Rusiei, a spus ea.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a evocat recent posibilitatea unei „legi Navalnîi” ca vehicul pentru eventuale sancţiuni. Germania a anunţat şi ea că se gândeşte la măsuri punitive.

Ţările UE au făcut şi ele apel la Rusia să facă lumină asupra a ceea ce ele consideră o tentativă de asasinat, ceea ce Moscova refuză să facă, estimând că nu există niciun indiciu că a fost comisă o infracţiune.

Germania susţine că a identificat un agent neurotoxic rus drept otrava care nu a reuşit să-l ucidă pe Navalnîi. Or, această otravă a fost elaborată în scopuri militare, ceea ce trimite către o implicare a puterii ruse.

Moscova a denunţat aceste „acuzaţii nefondate”, reproşând în schimb Germaniei că nu a făcut public dosarul medical al lui Aleksei Navalnîi.