Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România dorește să-și recupereze aurul…

România dorește să-și recupereze aurul furat de Federația Rusă

Parlamentul European va discuta săptămâna viitoare o rezoluție privind Tezaurul României, însușit de Rusia în urmă cu peste un secol, potrivit agendei oficiale a PE și europarlamentarului Eugen Tomac, scrie hotnews.ro.

Astfel, în sesiunea de la Strasbourg de pe 14 martie, va fi dezbătută și votată rezoluția „Returnarea tezaurului național al României, însușit în mod ilegal de Rusia”.

„Ne aflăm într-un moment în care trebuie să prezentăm situația cu claritate, cu foarte multă convingere”, a spus Eugen Tomac într-o intervenție la Digi 24, adăugând că scopul este ca acest dosar să devină unul de importanță majoră pentru UE. Europarlamentarul a declarat că marți a participat la o dezbatere din comisia de afaceri externe a Parlamentului European și că „toate grupurile politice susțin adoptarea unei rezoluții săptămâna viitoare”. Oficialul a menționat că textul rezoluției este încă în negocieri între grupurile din Parlamentul European și că adoptarea rezoluției ar reprezenta un semnal politic foarte important transmis României de către UE.

Valoarea totală a tezaurului românesc transportat la Moscova în iulie 1917 a fost de 7,5 miliarde roni, din care valorile din cele trei vagoane ale Băncii Naționale a României au fost evaluate la 1,5 miliarde roni, din care 575 de mii reprezentau aurul. În ceea ce privește aurul, în total, în decembrie 1916 și iulie 1917, Banca Națională a României a depus la Moscova 91,48 tone de aur fin.