Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Președinției la flashmobul organizat…

Reacția Președinției la flashmobul organizat de PAS în fața instituției prezidențiale: „Când vorbim despre Maia Sandu și justiție, să ne amintim că dumneaei, fiind prim-ministru în exercițiu, a comis fapte care s-au dovedit a fi neconstituționale”

Președinția califică flashmobul organizat de membrii și simpatizanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din această dimineață în fața instituției prezidențiale, îndemnând șeful statului să nu semneze decretul pentru numirea judecătorului Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, drept campanie electorală.

Într-o reacție oferită la solicitarea Ziarului de Gardă, șefa serviciului de presă a Președinției, Carmena Sterpu, ne-a comunicat că „unii politicieni au început campania electorală și promovarea sloganelor înainte de termenul prevăzut de legislația electorală”, acuzând-o pe lidera PAS că fiind în funcția de prim-ministră „a comis fapte care s-au dovedit a fi neconstituționale”.

„Unii politicieni au început campania electorală și promovarea sloganelor înainte de termenul prevăzut de legislația electorală.Ei caută orice motiv, presupus, inventat sau închipuit, pentru a se manifesta politic în lipsa oricăror alte idei și inițiative cu adevărat folositoare pentru cetățeni. În particular, când vorbim despre Maia Sandu și justiție, să ne amintim că dumneaei, fiind prim-ministru în exercițiu, a comis fapte care s-au dovedit a fi neconstituționale”, a comunicat șefa serviciului de presă a Președinției, Carmena Sterpu.

Membri și simpatizanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în frunte cu Maia Sandu, au organizat în dimineața zilei de luni, 3 august, un flashmob în fața clădirii Președinției. Formațiunea a ieșit în stradă pentru a cere șefului statului, Igor Dodon, să nu semneze decretul de numire în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău pe judecătorul Vladislav Clima. 

În ședința din 28 iulie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au numit în funcții de conducere mai mulți judecători. În timp ce concursul pentru fotoliul de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a eșuat, membrii CSM au reușit să îl avanseze într-o funcție importantă, cea de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău, pe magistratul Vladislav Clima, cel care a menținut decizia de invalidare a alegerilor locale din 2018. Clima e și cel care a pronunțat mai multe hotărâri care au trezit nemulțumiri în societate. 

CSM a ales și doi câștigători ai concursului pentru fotoliile de vicepreședinte al CSJ, unul dintre care va fi ocupat de către magistrata Tamara Chișca-Doneva, parte a completului de judecători care a luat decizia finală în dosarul „Gemeni”, pentru care statului trebuie să achite circa 3,6 milioane de euro în urma unei decizii CtEDO.

Concursurile pe bandă rulantă au atras atenția societății, dar și a opoziției parlamentare, care a organizat manifestații în timpul ședinței CSM.

După aceste numiri, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, a venit cu o reacție în care a criticat deciziile CSM și a concluzionat că „ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție. Este necesară o adevărată reformă a justiției”.