„Război și falsuri” – Kremlinul neagă responsabilitatea pentru atrocitățile de la Bucea – Ziarul de Gardă
 • „Război și falsuri” – Kremlinul neagă responsabilitatea pentru atrocitățile de la Bucea

  „Război și falsuri” – Kremlinul neagă responsabilitatea pentru atrocitățile de la Bucea
  Foto: colaj ZdG
  de
  16 aprilie 2022 | 13:30

  Putin declară că imaginile și filmările din orașul Bucea, Ucraina, sunt înscenări


  Președintele Federației Ruse a afirmat că imaginile cu zeci de persoane decedate din orașul Bucea, care se află în apropierea Kievului, sunt false. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă televizate, după întâlnirea cu omologul său din Belarus, Alexander Lukašenka.

  Putin a comparat acuzațiile din partea Ucrainei referitor la faptul că armata rusă se face vinovată de masacrul din Bucea cu înscenările prezumate ale Occidentului privind atacul cu arme chimice din Siria, în anul 2018, care au avut scopul să-l incrimineze pe Bashar al-Assad, președintele Siriei și un aliat al lui Vladimir Putin. „Este același tip de fals în Bucea (ca și în Siria – n.r.)”, a declarat liderul de la Kremlin.

  Afirmațiile de la Kremlin contravin înregistrărilor din satelit, făcute în perioada când orașul a fost ocupat de armata rusă, dar și cu relatările locuitorilor din Bucea. Civilii care au reușit să se ascundă și au rămas în viață relatează cu groază despre cele întâmplate și ororile săvârșite de soldații ruși.

  Natasha Alexandrova, localnică, povestește, pentru publicația „The Guardian”, despre cazul familiei sale. În data de 4 martie, trei soldați ruși au venit la ea în casă, unde locuia cu nepotul său de 26 de ani, Volodymyr Cherednichenko, și mama lui, Nadezhda.

  Tânărul a fost luat de soldații ruși. „Ne-au spus că îl duc în oraș pentru un interogatoriu suplimentar și că îl vor aduce înapoi după trei zile”, a spus Natasha Alexandrova. Timp de trei săptămâni, nu știau nimic despre Volodymyr. După plecarea soldaților ruși din Bucea, Volodymyr a fost găsit într-o pivniță din oraș. „L-au pus în genunchi și l-au împușcat în cap, prin ureche. Purta aceeași haină pe care i-a dat-o mama lui”, povestește femeia.

  Partea ucraineană a acuzat armata rusă de omorurile civililor neînarmați din Bucea, oraș pe care trupele ruse l-au ocupat timp de câteva săptămâni, înainte de a se retrage, în data de 31 martie. Mai multe țări occidentale, în frunte cu liderii lor, au cerut pedepsirea celor responsabili de uciderea civililor.

  Publicitate

  Anterior, în data de 1 aprilie, după ce armata rusă a părăsit localitatea din regiunea Kievului, președintele Volodymyr Zelensky s-a deplasat la Bucea și a denunțat de acolo faptele realizate de soldații ruși.

  „Sunt crime de război şi vor fi recunoscute de lume drept genocid. Sunteți aici şi puteți vedea ce s-a întâmplat. Știm că mii de persoane au fost ucise şi torturate, le-au fost rupte membrele, femeile au fost violate şi copiii uciși”, a afirmat președintele Ucrainei în timpul vizitei sale la Bucea.

  Falsuri în lanț fabricate de presa de la Kremlin: „Locuitorii orașului Zaporojie solicită alipirea la Republica Populară Donetsk”


  Zilele trecute, presa rusă scria despre doleanțele locuitorilor din orașul Zaporojie, localitate din sud-estul Ucrainei, de a se alipi la teritoriul separatist Donetsk. Despre aceasta a scris pe canalul său de Telegram Olga Kurlaeva, o jurnalistă controversată din Rusia.

  „Locuitorii orașului Zaporojie îl roagă pe Denis Pushilin (liderul regiunii separatiste Donetsk) să-i ia în componența DNR (Republica Populară Donetsk), acolo este mai multă liniște. În afară de aceasta, orășenii mulțumesc armatei DNR, în persoana șefului republicii, “pentru cerul pașnic”, declară autorul video-ului. Potrivit Olgăi Kurlaeva, în teritoriile eliberate, „locuitorii vor obține cetățenia republicii, apoi, dacă vor dori – și a Rusiei”. „Milițiile populare din Republicile Populare Luhansk și Donetsk primesc în continuare plângeri despre bombardarea locuitorilor Donbas-ului din lansatoarele ucrainene Grad și Uragan”, se menționează în știrea falsă postată pe canalul de Telegram al jurnalistei.

  Această postare a inclus și un reportaj video realizat de un jurnalist din Donbas, însă materialul nu conține nicio referire, cerință sau declarație despre dorința locuitorilor din orașul Zaporojie de a fi alipiți la autoproclamata republică populară Donetsk. În realitate, acest video nu prezintă imagini ale orașului Zaporojie, ci ale unui sat, Rozivka, aflat la 170 de kilometri distanță de Zaporojie, în apropierea regiunii Mariupol, care este controlat de armata rusă (la momentul realizării acestui material).

  Titlul și conținutul acestui material sunt un fals, din câteva motive. Întâi de toate, deoarece liderul autoproclamatei republici Donetsk nu a fost în orașul Zaporojie, ci într-un sat la câțiva zeci de kilometri distanță, iar nimeni de acolo nu a solicitat alipirea la republica separatistă. Mai mult, vizita lui Denis Pushilin în orașul Zaporojie nu poate fi realizată în momentul de față, pentru că acest oraș se află sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit raportului armatei ucrainene, în regiunea Zaporojie au fost eliberate localitățile Zatishia, Malinivka, Vesele, Zeleni Gai, Cervone și altele.

  Știrea dată, dar și alte narațiuni asemănătoare au scopul de a influența opinia publică din Rusia, în contextul unui nou val al ofensivei rusești în Ucraina și a potențialei escaladări a conflictului din Donbass.

  Regiunea transnistreană asigură, în mod repetat, că pe teritoriul său nu au loc pregătiri militare


  Pretinsul minister al afacerilor externe din regiunea transnistreană a emis o declarație, luni, 11 aprilie, în care afirmă că poziția Tiraspolului rămâne neschimbată – pe teritoriul separatist nu sunt desfășurate pregătiri militare sau evenimente speciale care ar putea amenința Ucraina.

  Tancuri rusești la o paradă militară din regiunea transnistreană. Sursa: Profimedia Images

  Această declarație din partea așa-zisului minister de externe al regiunii transnistrene vine drept răspuns la anunțurile de îngrijorare din partea Ucrainei. „Este posibil ca forțele armate ale Federației Ruse să desfășoare acțiuni provocatoare în regiunea transnistreană a R. Moldova, pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin”, se menționează într-un comunicat al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

  Publicitate

  „Pe teritoriul Transnistriei (regiunii – n.r.) nu se efectuează pregătiri militare sau măsuri speciale care să amenințe țara vecină, Ucraina. O analiză obiectivă a situației nu oferă niciun motiv să ne îndoim de invariabilitatea unei asemenea poziții a statului nostru. Conducerea transnistreană depune toate eforturile pentru a asigura în mod eficient pacea, liniștea și securitatea pe teritoriul nostru. De asemenea, ne interesează menținerea calmului locuitorilor din regiunile Ucrainei, din apropierea Transnistriei, în legătură cu care solicităm, din nou, părții ucrainene să aibă grijă de propriii cetățeni și să se abțină de la publicarea informațiilor false care creează tensiuni nerezonabile”, se anunță în comunicatul pretinsului minister de externe.

  Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a afirmat că, în prezent, „nu există motive să credem că R. Moldova poate fi implicată în războiul din Ucraina, inclusiv prin destabilizarea regiunii transnistrene sau implicarea ei în conflict”. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru buletinul de politică externă al Friedrich-Ebert-Stiftung, împreună cu Asociația pentru Politică Externă.

  Sinteza Stop Fals” a fost elaborată cu susținerea proiectului Consiliului Europei la Chișinău “Susținerea Pluralismului Media și a Libertății de Exprimare în Republica Moldova”. Informațiile și părerile exprimate în prezentul material nu pot fi considerate că reflectă, în niciun fel, opinia oficială a Consiliului Europei”.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Înregistrarea dactiloscopică a șoferilor va fi făcută cu utilizarea live-scanerelor. Proiectul, votat de Parlament în prima lectură – DOC

  Procedura de înregistrare dactiloscopică a șoferilor va fi simplificată. În cadrul ședinței de vineri, 1 iulie, membrii Parlamentului au votat, în prima lectură, un proiect de lege care prevede acest lucru. Mod…
  Înregistrarea dactiloscopică a șoferilor va fi făcută cu utilizarea live-scanerelor. Proiectul, votat de Parlament în prima lectură – DOC

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler