Principală  —  Ştiri   —   Ratificarea Acordului de finanțare dintre…

Ratificarea Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă, aprobată de Comisia politică externă și intergare europeană

Comisia politică externă și intergare europeană a aprobat, în ședința de miercuri, 23 septembrie, coraportul asupra proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă în vederea realizării proiectului ,,Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale (IFAD VIII)”.

Documentul prevede realizarea unui proiect investițional cu finanțare din sursele IFAD în sumă de 18 939 000 Euro – credit pe termen lung și 5 537 415 dol. SUA – grant nerambursabil finanțat din Fondul de Adaptare, pentru o perioadă de șase ani.

Acordul respectiv, semnat pe 26 iunie 2020, la Chișinău, de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și pe 30 iulie 2020, la Roma, de Președintele Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă, va permite oferirea unei finanțări ușor accesibile, acordată pe termen lung la condiții preferențiale, inclusiv cu elemente de grant – pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii și sectorului privat din zona rurală, cu accente sporite pe creșterea economică, dezvoltarea unor afaceri mai atractive, sporirea competitivității produselor agroalimentare și crearea a noi locuri de muncă.

Implementarea Acordului va fi efectuată de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD în Moldova și care are stabilit un sistem robust de gestionare eficientă a proiectelor IFAD.