Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova și SUA au…

R. Moldova și SUA au semnat un Memorandum de cooperare în domeniul promovării securității informaționale și a apărării cibernetice

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, și directorul Oficiului CRDF pentru Europa și Asia Centrală, Mykhailo Verych. Sursa foto: Victor Parlicov/ Facebook

Ministerul Energiei al R. Moldova și Fundația SUA pentru Cercetări Civile și Dezvoltare (CRDF) au semnat joi, 7 martie, un Memorandum de înțelegere între cele două țări, cu scopul aprofundării colaborării în domeniul promovării securității informaționale și a apărării cibernetice.

Acordul exprimă angajamentul celor două state semnatare pentru creșterea nivelului general al apărării cibernetice, implementarea și dezvoltarea sistemelor de securitate a datelor informaționale și a sistemelor în care acestea sunt procesate.

De asemenea, în urma semnării documentului, urmează și intensificarea cooperării în domeniul științific și educațional, cele două țări angajându-se să făcă schimb reciproc de informații statistice și analitice. Totodată, urmează a fi întreprinse acțiuni pentru creșterea nivelului de conștientizare în domeniul securității informaționale în rândul populației și a functionarilor publici.

„Acest Memorandum marchează un pas important în promovarea cooperării și schimbului de experiență între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii în domeniul securității informaționale și cibernetice. In contextul razboiului hibrid cu care ne confruntam, este necesara fortificarea capacitatilor tuturor instituțiilor statului în domeniul protejarii datelor și prevenirii atacurilor cibernetice”, a scris Victor Parlicov într-o postare pe Facebook.

La finele anului trecut, experții din SUA au organizat Atelier de lucru, în cadrul căruia funcționarii publici din R. Moldova au fost instruiți privind măsurile de protecție a informațiilor, contractarea dezinformării și dezvoltarea politicilor publice în domeniul apărării cibernetice.