Principală  —  Ştiri   —   Putin susține că Rusia va…

Putin susține că Rusia va lupta pentru interesele sale „până la capăt”: primul interviu acordat de președintele rus unui jurnalist american, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina

Sursa imaginii: Reuters

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu cu jurnalistul american Tucker Carlson, difuzat joi, 8 februarie, că Rusia va lupta pentru interesele sale „până la capăt”, dar și că nu are nicio intenție de a extinde războiul din Ucraina spre alte țări, cum ar fi Polonia sau Lituania, transmite Reuters.

Liderul rus a menționat că Statele Unite ale Americii ar avea probleme mai stringente de care să-și facă griji.

„Nu ar fi mai bine să se negocieze cu Rusia? Să ajungem la un acord, înțelegând situația care ia amploare și conștientizând că Rusia va lupta pentru interesele sale până la sfârșit”, a mai adăugat Putin.

Washington, care a trimis peste 110 miliarde de dolari ajutor Ucrainei, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a precizat că nu are niciun interes să discute în termenii lui Putin.

În primul său interviu cu un jurnalist american, Putin a declarat că liderii din Vest au realizat că ar fi imposibil de a provoca o înfrângere strategică asupra Rusiei. 

„Suntem pregătiți pentru această discuție”, a declarat liderul de la Kremlin. 

Întrebat de jurnalistul american Tucker Carlson dacă există vreun scenariu în care Rusia și-ar trimite trupele militare pe teritoriul Poloniei, țară membră a NATO, Putin a răspuns că acest scenariu este posibil doar în cazul în care Polonia ar ataca Rusia: „Noi nu avem niciun interes în Polonia, Lituania sau oriunde altundeva”.

În timpul interviului, Putin s-a arătat nemulțumit că Ucraina a renunțat la un posibil acord de încheiere a ostilităților, în cadrul discuțiilor de la Istanbul din aprilie 2022, odată ce trupele militare rusești s-au retras din apropierea Kievului.

„Îi vom lăsa să se gândească cum să inverseze situația”, a spus Putin. „Nu suntem împotrivă. Ar fi amuzant, dacă nu ar fi atât de trist. Această mobilizare nesfârșită în Ucraina, isteria, probleme domestice, mai devreme sau mai târziu vor rezulta într-o înțelegere”.

Ultima apariție a lui Putin în cadrul unui interviu difuzat de o instituție de presă americană a fost în octombrie 2021, când a fost intervievat de către jurnalistul Hadley Gambel de la CNBC.

Tucker Carlson se presupune a fi un apropiat al fostului președinte american Donald Trump. 

Jurnalistul controversat a fost concediat de Fox News, într-o serie de scandaluri și procese înaintate împotriva acestuia, potrivit Independent.uk.