Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin avertizează Finlanda că aderarea…

Putin avertizează Finlanda că aderarea la NATO ar fi o greșeală

Renunțarea Finlandei la statutul de neutralitate și aderarea la NATO ar fi o greșeală, i-a spus liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, președintelui finlandez, Sauli Niinistö, într-o conversație pe care cei doi au avut-o la telefon, sâmbătă 14 mai, transmite BBC.

Putin i-a spus lui Sauli Niinistö că în prezent nu ar exista amenințări la adresa securității Finlandei și că renunțarea la statutul său neutru, pe care îl are de mult timp, ar fi o greșeală.

Schimbarea ar afecta relațiile dintre cele două țări „care de mulți ani s-au construit în spiritul bunei vecinătăți și al cooperării de parteneriat și au fost reciproc avantajoase”, mai notează sursa citată.

Președintele finlandez l-a sunat astăzi pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a-i spune că Finlanda va solicita aderarea la NATO în următoarele zile.

Sauli Niinistö a declarat că i-a spus lui Putin că mișcările recente ale Rusiei și invazia Ucrainei, „au alterat mediul de securitate din Finlanda”.

Rusia a avertizat și anterior vecinii săi din apropiere se nu se alăture NATO, amenințând că vor urma consecințe. NATO este o alianță militară occidentală fondată parțial pentru a îndepărta amenințarea din partea Uniunii Sovietice, în 1949.