Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Primul mesaj al lui Alexei…

Primul mesaj al lui Alexei Navalnîi, dispărut de peste două săptămâni: „Nu mă așteptam ca cineva să mă găsească aici înainte de jumătatea lunii ianuarie”

Sursa: Alexei Navalnîi/Facebook

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a publicat un mesaj pe rețelele de socializare după circa 20 de zile în care echipa sa a comunicat că nu cunoaște unde a fost transferat. Acesta a declarat că „nu se aștepta să-l găsească” atât de devreme.

„M-au adus sâmbătă seara. Am fost dus cu atâtea precauții și pe un traseu atât de ciudat (Vladimir – Moscova – Celeabinsk – Ekaterinburg – Kirov – Vorkuta – Harp), încât nu mă așteptam ca cineva să mă găsească aici înainte de jumătatea lunii ianuarie. De aceea am fost foarte surprins când ieri s-a deschis ușa celulei cu cuvintele: «Un avocat dorește să vă vadă»”, se arată în mesajul în care anunță că este „bine”.

Liderul opoziției, încarcerat în Rusia, a fost localizat într-o colonie penală la nord de Cercul Polar, a declarat luni purtătoarea sa de cuvânt, după ce susținătorii au pierdut legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni, relatează Reuters.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost localizat în colonia penală IK-3 din Harp, în regiunea Iamalia-Neneția, la aproximativ 1 900 de km nord-est de Moscova, a declarat purtătoarea de cuvânt Kira Iarmîș. Avocatul lui Navalnîi a reușit să îl vadă luni, a spus Iarmîș.

„Această închisoare va fi mult mai rea decât cea de dinainte”, a declarat Iarmîș pentru Reuters. „Ei încearcă să-i facă viața cât mai insuportabilă cu putință. Cu siguranță încearcă să-l izoleze pe Alexei și să îngreuneze accesul la el”, a mai declarat Iarmîș.

Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul planificat al acestuia într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, au declarat că acesta nu a mai fost văzut de avocații săi din 6 decembrie și au tras un semnal de alarmă cu privire la soarta sa.

Noua locuință a lui Navalnîi, cunoscută sub numele de colonia „Lupul Polar”, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deținuților de acolo au fost condamnați pentru infracțiuni grave. Iernile sunt aspre – iar temperaturile urmează să scadă până la aproximativ minus 28 de grade Celsius acolo în următoarea săptămână.

Avocatul opozantului rus, Ivan Zhdanov, a declarat că susținătorii acestuia au trimis 618 cereri de informații despre locația sa și a sugerat că autoritățile ruse au vrut să-l izoleze pe Navalnîi înainte de alegerile prezidențiale din martie.

Navalnîi, care a fost deținut într-o colonie penală aflată la 235 de km la est de Moscova, spune că a fost închis pentru că este considerat o amenințare de către elita politică rusă. În calitate de prizonier, el nu poate candida la alegeri.

El neagă toate acuzațiile pentru care a fost condamnat și cataloghează sistemul judiciar rusesc ca fiind profund corupt. Rusia consideră că este un infractor condamnat.

Navalnîi s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde fusese tratat pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic. Acesta a spus că a fost otrăvit în Siberia în august 2020. Kremlinul a negat că a încercat să îl ucidă și a spus că nu există dovezi că a fost otrăvit.

În august, Navalnîi a fost condamnat pentru „extremism”. El a fost condamnat la 19 ani de închisoare într-o colonie cu regim special.

Navalnîi ispășește atunci deja o sentință de 11 ani și jumătate pentru fraudă și alte acuzații despre care a spus că sunt, de asemenea, false. Mișcarea sa politică a fost scoasă în afara legii și declarată „extremistă”.