Principală  —  IMPORTANTE   —   Primarii a două localități din…

Primarii a două localități din Dondușeni și Strășeni renunță la mandate după ce au fost aleși în funcția de președinte de raion

Sursa foto: ZdG

Raionul Dondușeni și raionul Strășeni au noi președinți. Este vorba de Valentin Cebotari și Mariana Dîmcenco, primari ai comunei Tîrnova, raionul Dondușeni, și, respectiv, ai orașului Bucovăț, raionul Strășeni, aleși în urma alegerilor locale din 5 noiembrie 2023. Comisia Electorală Centrală (CEC) a examinat demisiile celor doi, în contextul Codului Electoral care prevede achitarea cheltuielilor pentru alegeri, în cadrul ședinței de miercuri, 27 decembrie.

Astfel, odată ce localitățile menționate au rămas fără primar, CEC a stabilit organizarea, pe 19 mai 2024, a alegerilor locale noi pentru funcțiile de primar al comunei Tîrnova, raionul Dondușeni și al orașului Bucovăț, raionul Strășeni.

Potrivit articolului 52 din Codul Electoral, în cazul apariției circumstanțelor ce duc la încetarea mandatului de primar până la expirarea termenului de 12 luni de la data adoptării hotărârii de validare a mandatului, concurentul electoral care a desemnat candidatul ales în funcția de primar compensează cheltuielile suportate din bugetul de stat legate de organizarea și desfășurarea alegerilor.

Prevederile acestui articol nu se aplică în cazul cererilor de demisie motivate în care se invocă:

  • a) depistarea, conform certificatului medical, a contraindicațiilor care nu permit îndeplinirea atribuțiilor pe termen mai mare de 5 luni;
  • b) stabilirea gradului de dizabilitate pentru un termen mai mare de 5 luni;
  • c) alte circumstanțe care nu depind de voința candidatului ales în funcția de primar.

Valentin Cebotari s-a înscris în cursa pentru funcția de primar a comunei Tîrnova, raionul Dondușeni, fiind susținut de Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), iar Mariana Dîmcenco a fost candidată pentru fotoliul de primar a orașului Bucovăț, raionul Strășeni, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).