Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinți și vicepreședinți de raioane,…

Președinți și vicepreședinți de raioane, în conflict de intrese și incompatibilitate de funcții, identificați de Autoritatea Națională de Integritate

Ziarul de Gardă a analizat actele de constatare emise în 2020 de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pe numele președinților și vicepreședinților de raioane, care s-au abătut de la normele legale și au comis încălcări în activitatea de funcționar. Pentru ilegalitățile comise, subiecții controlului au fost sanționați doar prim faptul că au decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

Membru de partid și președinte al raionului, a dat în chirie PDM-ului un spațiu chiar în incinta Consiliului raional

Iurie Urzică

Fosta conducere a raionului Rîșcani, Iurie Urzică, îndeplinid și funția de președinte al Organizației Raionale Teritoriale Rîșcani a Partidului Democrat din Moldova (PDM) a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, după ce a permis închirierea unui spațiu de către PDM chiar în clădirea Consiliului Raional Rîșcani.

În urma sesizării, în octombrie 2019, pe numele lui Urzică au fost inițiate controale. În urma acestora s-a constatat că pe data de 15 august 2019, ex-președintele raionului Rîșcani a încheiat un contract, unde a fost transmis în posesie și folosință temporară PDM-ului o încăpere, cu suprafața de 32 de metri pătrați, din clădirea Consiliului Raional Rîșcani, fapt ce nu a fost indicat de către Urzică în Registrul declarațiilor privind conflicte și interese.

În urma învinuirilor aduse de ANI, Urzică a declarat că nu el a depus semnătura în contract, ci s-a aplicat semnătura facsimile (n.r reproducere grafică exactă a unui text, a unui desen sau a unei picturi cu ajutorul fotografiei, al fototipiei) fără acordul acestuia. Totodată, ex-președintele raionului a menționat că acces la semnătura respectivă a avut doar șefa cancelariei, contabila și șefa de cadre. Persoanele cu drept de semnătură pe documente oficiale se află și ei în conflict de interese, deoarece sunt membri de partid și fac parte din Cinsiliul Național al PDM. Astfel, Urzică a declarat că semnătura din acel contract este ilegală și nu corespunde realității.

Inspectorul de integritate a constat că Iurie Urzică deține această semnătură facsimilă, însă un regulament intern de utilizare a acesteia nu a fost adoptat, iar dispoziții prin care au fost împuternicite alte persoane de a utiliza respectiva semnătură nu au fost emise. De asemenea, nu a fost stabilit locul păstrării semnăturii facsimile și nici persoanele care au avut acces.

Astfel, s-a constat că Iurie Urzică a încălat regimul juridic al conflictelor de interese și a fost privat de dreptul de a exercita funcție publică sau funcție de demnitate publică, excepție fiind funcțiile electorale, pentru o perioadă de trei ani.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, Urzică a ridicat un salariu din funcția de președinte raionului Rîșcani peste 158 de mii de lei. Alți 18 mii de lei i-a câștigat de la S.A. Avicola. Pe numele fostului președinte de raion sunt înregistrate circa 60 de terenuri agricole, dobândite în perioada anilor 2000 – 2013, trei case de locuit în valoare totală de peste un milion de lei și o altă avere impobiliară, ce indică o valoare de 50 de mii de lei.

Familia Urzică este proprietară a două automobile. Un Mercedes ce l-a procurat în anul 2008 cu un milion 250 de mii de lei și o Toyota ce indică o valoare de peste 468 de mii de lei.

Președinte de raion a închiriat autobuz de la o companie ce deține cotă-parte „fără intenția de a se îmbogăți”

Serghei Rapcea

Serghei Rapcea, fiind în funcția de președinte al raionului Anenii Noi, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese după ce a semnat mai multe contracte cu entități la care deține cote părți din capitalul statutar. Este vorba despre SRL Cristranscom, SRL Cristehtrans, SRL Transpremium.

În cadrul controlului, s-a stabilit că Serghei Rapcea a încheiat în calitate de președinte de raion un contract prin care a procurat de la SRL Cristehtrans, companie ce deține cotă parte, servicii de transport în sumă de 6 000 de lei, iar alte contracte nu au fost identificate. Acesta a motivat că a încheiat cotractul respectiv din cauza că în orașul Anenii Noi sunt doar doi agenți transportatori, SRL Biotrans și SRL Cristehtrans. Potrivit lui Rapcea, la momentul solicitării de la SRL Biotrans un mijloc de transport, firma nu a avut posibilitatea să ofere unul, iar solicitând transport din Chișinău, prețul cerut era de 8 500 de lei. Astfel, pentru a achita mai puțin, Rapcea a decis să solicite un autobuz de la SRL Cristehtrans, „fără intenția de a se îmbogăți” după cum și-a comentat acesta fapta.

Într-un final, Serghei Rapcea a fost găsit vinovat și a fost privat de dreptul de a exercita funcție publică sau funcție de demnitate publică, excepție fiind funcțiile electorale, pentru o perioadă de trei ani.

În cadrul alegerilor locale generale din 2019, Serghei Rapcea a candidat la șefia orașului Anenii Noi de pe lista Partidului Democrat din Moldova, obținând în tur al alegerilor 30,60% din votul alegătorilor. Potrivit declarației de avere și interese persoanle pentru anul trecut, Rapcea a avut un venit de aproximativ 50 de mii de lei de la Consiliul Raional Anenii Noi. Alte peste 76 de mii de lei, acesta le-a obținut de la SRL Cristranscom, SRL Cristehtrans, SRL Transpremium, iar 90 de mii de lei le-a câștigat de la Sandina Service SRL.

Anul trecut, familia Rapcea a vândut două automobile, un Mercedes Benz S350 și Mercedes GLK 220 CDI, ce valorează 80 de mii de euro și respectiv 10 mii de lei. Tot în 2019, Rapcea a vândut două case de locuit, valoarea totală fiind de aproape de un milion de lei.

Conform aceleiași declarații de avere și interese personale, familia Rapcea deține mai multe bunuri imobile de valoare. Alte două terenuri intravilane ale familiei Rapcea sunt amplasate în orășelul Codru din municipiul Chișinău, două în orașul Anenii Noi și mai multe terenuri extravilane în satul Telița din raionul Anenii Noi.

 La capitolul clădiri și construcții, Serghei Rapcea indică în declarația de avere 3 case de locuit, un garaj, un spațiu comercial de producție și alte 5 averi imobiliare. Autoturisme pe care le are în proprietate sunt: Ford Tranzit – 1 500 de dolari, Volkswagen Caravelle – 1 300 de dolari, BMV 520 – 1 600 de dolari, IJIU 4 – 1 000 de lei, VAZ 21063 – 8 000 de lei, Ford ORION – 800 de dolari, VAZ 21093 – 1 200 de dolari, ALFA Romeo 90 – 1 000 de dolari, HONDA GL 1800 – 15 000 de euro, Toyota Tundra – 16 000 de euro, TOYOTA AURIS – 10 000 de lei.

Serghei Rapcea este unic fondator al firmelor „Sandina-Service”, „Cristehtrans”, „Transpremium”, „Cristranscom” și deține o cotă de 50% din „Carieratel”. Soția candidatului, Elena Rapcea, este fondator unic la „Gara Auto Anenii Noi” SRL și administratoare la „Sandina-Service” și „Transpremium”. Serghei Rapcea a indicat și un credit de 400 de mii de lei, contractat de la o instituție bancară în 2015 și scadent în 2030.

Roman Onica și Ion Maican, demnitari cu două fotolii

Roman Onica

În luna februarie curent, Autoritatea Națională de Integritate a fost sesizată precum că Roman Onica, exercită două funcții simultan – vicepreședinte al raionului Criuleni și consilier în Consiliul local Măgdăcești, raionul Criuleni.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, Onica, pe lângă venitul obținut de la Consiliul Raional Criuleni, a mai beneficiat venituri de la Primăria satului Măgdăcești. Astfel, s-a constat că Roman Onica a fost numit vicepreședinte de raion pe data de 20 decembrie 2019, iar din data de 19 octombrie 2019 a obținut mandatul de consilier local. Abia la începutul lunii martie curent, Roman Onica, printr-o cerere, și-a anunțat depunerea mandatului de ales local.

Potrivit art.84 alin.2 privind administrația publică locală, funcția de președinte, vicepreședinte al raionului, de primar și viceprimar este incombaptibilă cu cea de consilier. Astfel, Onica a încălcat regimul juridic al incompatibilităților prin exercitarea simultană în perioada 20 decembrie 2019 și până în prezent a mandatului de vicepreședinte al raionului Criuleni și cel de ales local, fiind privat de dreptul de a exercita funcție publică sau funcție de demnitate publică, excepție fiind funcțiile electorale, pentru o perioadă de trei ani.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese persoanle depuse în 2020 de Roman Onica, acesta în circa 4 luni de vicepreședinte al Consiuliului Raional Criuleni a câștigat un salariu de aproximativ 24 de mii de lei. Onica este proprietarul a patru terenuri agricole, dintre care 2 le-a dobândit anul trecut, și a 8 averi impobiliare, dintre care 3 le-a moștenit, iar un apartament l-a cumpărat în 2017 cu 15 mii de euro. Vicepreședintele raionului Criuleni conduce două automobile, un Opel Astra, fabricat în 2003, ce valorează 3 mii de euro și o Toyota Corolla, fabricată în 2005, ce indică o valoare de 4 mii de euro. Onica ține 7 500 de euro într-un cont bancar deschis pe numele acestuia.

Ion Maican

Un alt caz de incompatibilitate de funcție este și cel al vicepreședintelui raionului Glodeni, Ion Maican, care concomitent a exercitat și mandatul de consilier local în satul Petrunea.

Astfel, pe data de 14 septembrie 2018 Ion Maican a fost ales în calitate de vicepreședinte al raionului Glodeni, iar în cadrul alegerilor locale din 2019 acesta s-a suspendat din funcție din momentul ce s-a înregistrat în calitate de concurent electoral. Conform deciziei, pe 10 decembrie 2019 s-a acceptat demisia lui Maican din funcția de vicepreședinte. Totodată, din 14 iunie 2015 Maican ecercita funcția de consiler local în satul Petrunea, mandat expirat pe 11 noiembrie 2019.

În baza probelor acumulate la dosar s-a constat că în perioada 14 septembrie 2018 – 11 noiembrie 2019, Ion Maican, deținând funcția de vicepreședinte al raionului Glodeni a exercitat simultat calitatea de consilier în Consiliul sătesc Petrunea, astfel aflându-se în stare de incombatibilitate. La data de 15 octombrie 2018, Maican a depus cerere de demisie în vederea ridicării mandatului de consilier localm constatându-se că a întreprins cu bună-credință acțiunile de eliminare a situației de incompatibilitate. Însă, prin deținerea simultană a acestor funcții în perioada menționată, Maican s-a aflat în stare de incompatibilitate ce nu a fost soluționată în termenii legali, fapt ce a fost privat de dreptul de a exercita funcție publică sau funcție de demnitate publică, excepție fiind funcțiile electorale, pentru o perioadă de trei ani.

Potrivit declarații de avere și interese persoanle depuse pentru anul 2019, făcând parte din aparatul președintelui raionului Glodeni, Maican a ridicat un salariu anual de peste 185 de mii de lei. Familia Maican indică că deține două terenuri agricole și un automobil Toyota în valoare de 48 de mii de lei, însă nici un bun imobil.

Și vicepreședinte de raion, și întreprinzător

Ilie Rabii

Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților la vicepreședintele raionului Orhei, Ilie Rabii, în perioada iulie 2015  – iunie 2019. Demnitarul a fost supus controlului și s-a constatat că a exercitat simultan mandatul de vicepreședinte a raionului Orhei și activitatea de întreprinzător în această perioadă.

Rabii va fi decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani, după rămânerea definitivă a actului de constatare sau după rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești prin care se va confirmă existența stării de incompatibilitate. Actul poate fi vizualizat AICI.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul trecut, Ilie Rabii a obținut un salariu anual peste 168 de mii de lei de la Consiliul raional Orhei. Alte venituri obținute au fost peste 7 mii de lei din dobânda de la bănci și pensie de 50 de mii de lei. Rabii este proprietarul a două case de locuit, dintre care una a fost procurată anul trecut cu 60 de mii de lei. Averea familiei Rabii este completată de două automobile, valoarea totală de peste 52 de mii de lei, și a unei mașini agricole ce indică o valoare de peste 107 mii de lei.