Principală  —  Ştiri   —   Președintele Ucrainei: 125.000 de oameni…

Președintele Ucrainei: 125.000 de oameni au fost evacuați prin „coridoarele verzi” din zonele ostilităților

Aproximativ 125.000 de oameni au fost deja transportați pe coridoare umanitare către un teritoriu sigur din locurile în care ostilitățile continuă, a anunțat astăzi președintele Zelensky, citat de hromadske.ua.

Potrivit acestuia, acum sarcina cheie este Mariupol. Acum, un convoi umanitar cu 100 de tone de produse esențiale se îndreaptă acolo din Ucraina.

„Produsele noastre umanitare se află la 2 ore de Mariupol, la doar 80 de km. Facem totul pentru a depăși rezistența ocupanților, care îi blochează până și pe preoții Bisericii Ortodoxe care însoțesc produsele: mâncare, apă, medicamente”, a spus Zelensky.

Președintele a mai spus că, în cele 18 zile de război, aproximativ 13.000 de invadatori ruși au fost omorâți.

Evacuare din „punctele fierbinți”

De mai bine de o săptămână, Ucraina negociază cu Federația Rusă „coridoarele verzi” pentru evacuarea oamenilor din locurile în care au loc ostilități. Cu toate acestea, ocupanții împiedică constant transportarea civililor. Pe 13 martie, era planificat ca evacuarea să aibă loc de-a lungul următoarelor „culoare verzi”:

Direcția Kiev:

Borodyanka-Zhytomyr; (25 autobuze);
Lampa-Brovary;
Peremoga-Kiev;
Big Dymerka-Brovary.
Direcția Lugansk:

Kremennaya-Liman;
Rubizhnoye-Slavyansk;
Popasnaia-Slaviansk;
Gorskoye-Slaviansk;
Fericire-Slavyansk.
De asemenea, autoritățile ucrainene au convenit câteva zile la rând asupra unui coridor pentru Mariupol. Dar înțelegerile sunt încălcate, evacuarea este imposibilă. Luptele nu s-au oprit în Mariupol, regiunea Donețk, de mai bine de o săptămână – orașul este înconjurat, zone rezidențiale întregi, un spital de copii și un centru comercial au fost distruse. Filmare zi și noapte. Acum nu există apă, mâncare, lumină, căldură și comunicare în oraș. Timp de 12 zile de blocaj și bombardamente, potrivit Consiliului Local, 1582 de civili din Mariupol au fost omorâți.