Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Bulgariei convoacă alegeri parlamentare…

Președintele Bulgariei convoacă alegeri parlamentare anticipate pentru 9 iunie

Sursa: Reuters

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a numit marți un guvern interimar condus de prim-ministrul Dimitar Glavchev și a stabilit data de 9 iunie ca dată pentru alegeri anticipate, a anunțat biroul președintelui într-un comunicat. Din aprilie 2021, Bulgaria a organizat alegeri legislative de cinci ori.

Votul parlamentar va coincide cu alegerile pentru membrii bulgari în Parlamentul European, a precizat biroul.

„Trebuie să fim un garant al stabilității, nu putem permite ca țara noastră să fie implicată într-o criză constituțională, (și) … să fie ostatică a ambițiilor și dorințelor de partid”, a declarat Glavchev în timpul ceremoniei de preluare a guvernului.

Glavchev, în vârstă de 60 de ani, a ocupat anterior funcția de șef al Camerei de Audit, scrie Reuters. Bulgaria, cel mai sărac membru al UE și unul dintre cele mai corupte state ale sale, a fost zguduită de instabilitate politică de la protestele împotriva corupției din 2020.

Până la alegerile din aprilie 2023, a fost condusă de o succesiune de guverne interimare, numite de Radev în absența unei coaliții stabile alese.

La începutul acestei luni, ministrul de externe Mariya Gabriel nu a reușit să formeze un guvern în urma demisiei premierului Nikolai Denkov, din partea PP, la 5 martie.

Denkov a demisionat pentru a permite GERB să conducă guvernul timp de nouă luni, așa cum s-a convenit după alegerile de anul trecut. De asemenea, el a respins invitația lui Radev de a încerca să formeze un guvern.

La alegerile din aprilie anul trecut, GERB s-a clasat pe primul loc, obținând 69 de locuri în parlamentul de 240 de locuri. Blocul condus de PP a obținut 64 de locuri. Conform constituției, parlamentul bulgar nu trebuie să se dizolve înainte de alegerile anticipate.