Principală  —  RECOMANDAT   —   Premieră în Ucraina. Crăciunul sărbătorit…

Premieră în Ucraina. Crăciunul sărbătorit pe 25 decembrie, şi nu la 7 ianuarie odată cu Rusia

Acum jumătate de an, preşedintele Volodimir Zelnski a obţinut adoptarea unei legi prin care Crăciunul se sărbătoreşte la 25 decembrie şi nu la 7 ianuarie, una dintre dintr-o serie de măsuri prin care Kievul se îndepărtează de influenţa rusă, scrie news.ro.

”Poporul ucrainean a fost supus mult timp ideologiei ruse în aproape toate domeniile vieţii, inclusiv calendarul iulian şi sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”, se arăta în preambulul legii adoptate de deputaţi.

Această lege ilustrează prăpastia dintre bisericile de la Kiev şi Moscova, de mai mulţi ani, adâncită de invazia rusă, lansată la 22 februarie 2022.

Biserica Ortodoxă ucraineană, aflată timp de secole sub titela religioasă a Rusiei, s-a declarat autocefală şi independentă faţă de Patriarhia de la Moscova în 2019.

În mai 2022, Biserica ucraineană rămasă cedincioasă Moscovei şi-a anunţat, la rândul său, independenţa, după ce patriarhul rus Chiril şi-a exprimat susţinerea faţă de război.

O mână de biserici ortodoxe din lume – inclusiv cele din Rusia şi Serbia – folosesc în continuare calendarul iulian în sărbătorile lor religioase şi nu calendarul gregorian, din secolul al XVI-lea.

În timpul Uniunii Sovietice, autorităţile promovau ateismul, iar tradiţii de Crăciun – brazi împodobiţi şi cadouri – au fost mutate către Revelion şi Anul Nou, care a devenit principala sărbătoare şi este în continuare pentru numeroase familii ucrainene.