Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Sondaj Asociația Sociologilor și…

VIDEO Sondaj Asociația Sociologilor și Demografilor: Trei formațiuni politice ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate

Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova a prezentat miercuri, 23 iunie, rezultatele unui nou sondaj cu tema „Rezultatele studiului sociologic Vox Populi – iunie 2021: Opțiunile social-politice ale cetățenilor în preajma alegerilor parlamentare anticipate”. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei formațiuni politice ar accede în Parlamentul de la Chișinău. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic „ȘOR”.

Anterior, Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova a realizat mai multe sondaje înainte de alegerile parlamentare din R. Moldova, dar și alte studii în legătură cu situația socio-politica din R. Moldova. Rezultatele acestora însă au fost de fiecare dată cu o eroare semnificativă și de fiecare dată în favoarea exponenților guvernării, în special a Partidului Socialiștilor și liderului acestora, Igor Dodon.


Pragul electoral pentru accederea unui partid politic în Parlamentul de la Chișinău este de 5%, iar în cazul blocurilor electorale – 7%.

Potrivit datelor studiului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei formațiuni politice ar accede în Parlamentul de la Chișinău: Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Politic „ȘOR”. Blocul electoral „Renato Usatîi” nu ar accede în Parlament nu ar accede în Parlamentul de la Chișinău – 5,2%.

Partidul Acțiune și Solidaritate – 38,5%

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 36,7%

Partidul Politic „ȘOR” – 6,9%

Blocul electoral „Renato Usatîi” – 5,2%

Platforma DA – 4,4%

Partidul Democrat – 1,4%

Foto: Captură Privesc.eu

La întrebarea care este personalitatea politică din R. Moldova în care dvs aveți încredere mai mare decât în celelalte, 32,9% dintre respondenți au spus că au încredere mai mare în președinta R. Moldova, Maia Sandu, fiind urmată de liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon – 32,2%. În topul preferințelor participanților la sondaj se regăsește și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin – 8,3%, fiind urmat de Reanto Usatîi, liderul Blocului electoral „Renato Usatîi” – 4,8%.

Foto: Captură Privesc.eu

Potrivit datelor sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul R. Moldova, 68,8% dintre respondenți au spus că își vor exercita cu siguranță dreptul la vot.

Foto: Captură Privesc.eu

2,7% dintre respondenți au răspuns că sunt indeciși.

Anterior, Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova a realizat mai multe sondaje, dar și alte studii în legătură cu situația socio-politica din R. Moldova. Rezultatele acestora însă, au fost de fiecare dată cu o eroare semnificativă și de fiecare dată în favoarea Partidului Socialiștilor din R. Moldova.

Potrivit autorilor sondajului, cercetările de teren au fost efectuate în perioada 10-20 iunie 2021, pe un eşantion de 1167 de respondenţi, din 81 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a R. Moldova, cu o eroare maximală de + 3,0%.

Rezultatele sondajelor elaborate de Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova au fost contestate frecvent în spațiul public, inclusiv de către deputați din opoziție.