Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ PDM cere convocarea Consiliului…

VIDEO PDM cere convocarea Consiliului Suprem de Securitate pentru examinarea posturilor ilegale instalate în zona de securitate de așa-zisele autorități transnistriene

realitatea.md

Președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Alexandru Jizdan, a declarat că va propune în ședința plenară de astăzi, 16 iulie, crearea unui grup de lucru privind soluționarea celor 37 de posturi ilegale instalate în zona de securitate de așa-zisele autorități din stânga Nistrului pe timp de pandemie. În același timp, democrații au solicitat convocarea Consiliului Suprem de Securitate pentru examinarea situației create.

Totodată, PDM, printr-o declarație, a făcut un apel către organizațiile internaționale de monitorizare a situației în zona de securitate pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și eliminarea posturilor ilegale.

Codamnăm cu vehemență cele 37 de posturi instalate ilegal în zona de securitate pe durata crizei pandmeice, care limitează drepturile omului, în special libera circulație, dreptul la muncă, libertatea de exprimare și dreptul la sănătate. Acțiunile arbitrare ale structurilor transnistrene sfidează și contravin angajamentelor de soluționare pașnică a conflictului transnistrean și tensionează și mai mult dialogul dintre Chișinău și Tiraspol.

Condamnăm utilizarea contextului pandemic pentru arogarea unor atribuții improprii ce țin de controlul, verificarea și evidența persoanelor care circulă în perimetrul zonei de securitate și în afara ei. Cele 37 de posturi mobile se pot transforma în posturi fixe. Ne exprimăm nedumerirea față de obstrucționarea cu privire la activitatea CUC de a include și de a discuta promblema posturilor noi, la nivelul co-președinților CUC și blocarea ieșirii observatorilor militari, acțiuni sau inacțiuni care compromit misiunea și rolul misiunii de pacificare”, se arată în declarația PDM.

Totodată, Jizdan a adăugat că asa-zisele autorități transistriene continuă să perpetueze blocaje pentru cetățenii care se deplasează în scop de muncă, medical sau în scop de urgență, chiar și după o perioadă îndelungată de gestionare a pandemiei.

PDM a cerut convocarea Consiliului Suprem de Securitate (CSM) pentru examinarea posturilor ilegale instalate în zona de securitate de așa-zisele autorități de la Tiraspol.

La 13 iulie, Igor Dodon a anunțat printr-o postare pe Facebook că a discutat la telefon cu liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, despre agenda întrevederii pe care o planifică la sfârșitul lunii. Șeful statului a menționat că a discutat și „problema posturilor temporare care au fost instalate de către partea transnistreană de-a lungul Zonei de Securitate, la sfârșitul lunii martie, în calitate de măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus”.

În același mesaj, Dodon a declarat că „partea transnistreană a relaxat măsurile restrictive pentru deplasarea cetățenilor printr-un șir de localități care se află sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Este vorba despre satul Varnița din raionul Anenii Noi, satul Copanca din raionul Căușeni și mai multe localități din raionul Dubăsari (Pohrebea, Pârâta, Roghi, Vasilievca, Doroțcaia, Molovata Nouă, Cocieri)”.

Tot pe 13 iulie, deputații PAS au menționat că posturile ilegale, instalate în Zona de Securitate sub pretextul pandemiei, cel mai probabil vor rămâne acolo și ulterior. Potrivit lor, Igor Dodon „este gata să cedeze până și teritorii, acele sate din raionul Dubăsari, doar pentru a obține beneficii personale – voturile din regiunea transnistreană”.