Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Inaugurarea reuniunii ambasadorilor R.…

VIDEO Inaugurarea reuniunii ambasadorilor R. Moldova cu genericul „Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”. Mesajele președintei țării și a ministrului de externe

La Chișinău a fost inaugurată reuniunea ambasadorilor R. Moldova cu genericul „Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”. Evenimentul, care va dura două zile, în perioada 18 – 19 august 2022, este organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și are drept scop examinarea chestiunilor legate de realizarea politicii externe a R. Moldova și stabilirii unor noi sarcini şi priorități pe termen scurt și mediu. La inaugurarea reuniunii a participat și președinta R. Moldova, Maia Sandu.

„Primul obiectiv major realizat în ultimul an este apropierea noastră de UE, prin obținerea statutului de candidat la aderarea la UE. (…) Am făcut totul pentru ca apropierea noastră de UE să aducă beneficii concrete. (…) De asemenea, planificăm să fortificăm echipele noastre consulare în mai multe capitale. Este important ca serviciul nostru diplomatic să facă totul pentru a ajuta economia noastră, economie care generează locuri de muncă, salarii, asigură existența acestei țări. În acest sens, serviciul diplomatic va intensifica în continuare acțiunea pe acest domeniu. (…) Un obiectiv cheie ține și de promovarea exporturilor, în primul rând la promovarea exporturilor agricole”, a declarat ministrul de externe, Nicu Popescu, la inaugurarea reuniunii ambasadorilor R. Moldova.

La rândul său, șefa statului Maia Sandu a menționat că integrarea europeană rămâne o prioritate majoră, iar ambasadorii, în special cei au reședința în țările UE, au sarcina creșterii șanselor noastre de integrare europeană.

„Integrarea europeană, apropierea următoarelor etape de integrare europeană, rămâne prioritatea noastră majoră. Trebuie să lucrăm mai mult decât am lucrat până acum. Avem un plan de acțiuni în baza celor nouă condiții formulate de către Comisia Europeană. (…) Integrare europeană nu este doar treaba ambasadorului de la Bruxelles, este sarcina noastră a tuturor. În special, ambasadorii care au reședința în țările UE, să știți că aveți o sarcină dublă – sarcina aprofundării relațiilor bilaterale, dar și sarcina creșterii șanselor noastre de integrare europeană. (…) Așteptarea noastră este ca, oriunde vă aflați, trebuie să munciți pentru integrarea europeană a țării noastre”, a declarat președinta Maia Sandu.

Reuniunea ambasadorilor R. Moldova are drept scop examinarea chestiunilor legate de realizarea politicii externe a R. Moldova și stabilirii unor noi sarcini şi priorități pe termen scurt și mediu, aprecierea activității misiunilor diplomatice şi sporirii eficienţei acestora, spun reprezentanții MAEIE. În cadrul reuniunii vor fi examinate chestiuni legate de evoluţia relațiilor internaționale din ultima perioadă, în particular ameninţările la adresa securităţii regionale și internaţionale.

De asemenea, vor fi discutați pașii următori cu privire la oferirea statutului de țară candidat pentru aderare la UE Republicii Moldova dar și realizarea Planului de implementare a celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană.

O prioritate la ordinea zilei o constituie şi problemele cu care se confruntă diaspora, modalităţile de a oferi protecţie socială cetăţenilor moldoveni aflaţi temporar la muncă peste hotare. În acest sens, șefii de misiuni diplomatice vor participa la lucrările Zilei Diasporei, organizată în acest an cu genericul „O țară mică cu inimă mare”, menționează MAEIE în anunțul evenimentului.

Agenda evenimentului include întâlniri a șefilor de misiuni cu președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, precum și cu alți conducători ai instituțiilor de stat, anunță Ministerul de Externe.

Totodată, potrivit MAEIE, în calitate de invitați speciali, vor participa cu intervenții în regim de videoconferință, ministrul afacerilor externe a României Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmytro Kuleba, comisarului european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi, ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia Mevlüt Çavuşoğlu, directorului departamentului diplomație economică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Helene Dantoine.