Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Igor Dodon, despre ce…

VIDEO Igor Dodon, despre ce urmează după validarea mandatelor de deputat

Igor Dodon a declarat în cadrul unui briefing de presă că în cazul în care alegerile vor fi declarate legitime, iar mandatele deputaților vor fi validate, acesta va convoca, până la 30 martie, prima ședință pentru a fi constituit noul Parlament. În caz contrar, dacă alegerile nu vor fi declarate valide, ar putea avea loc alegeri repetate.

„Conform legislației, în decurs de circa 17-18 zile, trebuie trecute toate procedurile din ziua alegerilor. Aceasta înseamnă că undeva între 13-15 martie vom ști cu toții dacă acest scrutin a fost legitim sau nu și dacă rezultatele alegerilor au fost sau nu validate”, a menționat președintele.

Pentru ca alegerile să fie confirmate, Curtea Constituțională trebuie să valideze mandatele a cel puțin ⅔ dintre deputați.

Șeful statului susține că după 15 martie este disponibil să discute cu liderii partidelor care vor intra în noul Parlament, iar până la 30 martie să convoace și prima ședință a Legislativului.

„Dacă vor fi disponibil isă creeze o majoritate parlamentară, conform procedurii, voi fi disponibil să înaintez candidatul la funcția de prim-ministru. Dacă nu va fi posibilă găsirea unui numitor comun între partide, voi pleda pentru dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate”, a mai declarat Igor Dodon.

După desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie, patru partide politice și trei deputați independenți ar putea împărți cele 101 de fotolii în viitorul Parlament