(video) Expert: De ce votul uninominal este o idee proastă pentru Europa de Est
Expertul Sorin Ioniţă vorbește despre poveste unui eşec previzibil: introducerea votului mix (predominant uninominal) în România în 2008. În același video, Ioniță explică cum totuși, România a revenit la sistemul proporţional în 2016.
Astfel, Ioniță face referire la efetul de migrație politică cauzat de introducerea sistemului uninominal, de mituire și daruri electorale. „Cel mai important eșec al reformei electorale este că nu a schimbat deloc în bine clasa politică. Aceleași partide au avut prevalență în alegeri, aceleași partide au intrat în Parlament, ba chiar am avut impresia că în acest timp s-a întărit controlul baronilor locali”, spune Ioniță.
Sursa: expertforum.ro
Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal a fost înregistrat în Parlament la 14 martie curent cu titlu de iniţiativă legislativă semnată de toţi cei 34 de deputaţi democraţi. Deşi documentul a fost făcut public abia marţi, 14 martie 2017, Partidul Democrat lansase o amplă campanie de promovare a votului uninominal cu o săptămână în urmă, atât în media, cât şi în stradă, prin intermediul spoturilor la TV, a pliantelor informative şi panourilor publicitare amplasate pe întreg teritoriul ţării. Mai mult, în campania de promovare au fost implicaţi şi demnitari şi mulţi funcţionari publici. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, şi ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş, care nu sunt membri PDM, au fost surprinşi în timp ce promovau iniţiativa PDM în cadrul vizitelor de lucru la Criuleni şi Ungheni.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.