Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Unii din conducerea partidului au…

„Unii din conducerea partidului au devenit purtători de cuvânt ai PAS. Mă refer, în primul rând, la președinte”. Plecări masive de la PSDE, la PAS

Organizația teritorială a Partidului Social Democrat European (PSDE) din Hîncești a aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la Guvernare. Printre cei care au părăsit formațiunea (fostul Partid Democrat, care și-a schimbat denumirea în noiembrie 2022), se numără președintele raionului, Iurie Levinschi, 16 primari dintre cei 17 aleși din partea PSDE și mai mulți consilieri raionali. Informația a fost confirmată pentru ZdG de vicepreședintele formațiunii, Vadim Brînzaniuc.

Brînzaniuc a declarat că plecările sunt cauzate de „divergențe din partid” și l-a acuzat pe președintele PSDE, Ion Sula, de faptul că ar fi purtătorul de cuvânt al PAS.

Dacă pleacă organizații, evident că e o problemă. Sunt anumite divergențe pe intern, deoarece unii din conducerea partidului au devenit purtători de cuvânt ai PAS. Mă refer, în primul rând, la președinte”, a declarat Vadim Brînzaniuc.

Referitor la o eventuală apropiere de partidul primarului de Chișinău, Ion Ceban, Mișcarea Alternativă Națională, Brînzaniuc a spus că la ultima ședință a PSDE, Ion Sula a spus că „nu se discută nicio fuziune, nicio alianță, nimic”.

Ion Sula nu a răspuns apelurilor ZdG pentru a comenta plecările din cadrul formațiunii pe care o conduce.

Solicitat de ZdG, Iurie Levinschi, președintele raionului Hîncești, a declarat că este în ședință și nu poate vorbi. El nu a infirmat și nici nu a confirmat plecarea sa din PSDE, iar ulterior nu a mai răspuns apelurilor ZdG.

I-am contactat pe mai mulți primari aleși pe listele PSDE la Hîncești, dar cu toții au spus că se află într-o ședință și nu au dorit să vorbească.

Și Dumitru Diacov, fondatorul Partidului Democrat, predecesorul PSDE, a comentat aderarea organizației teritoriale a PSDE la PAS. Potrivit lui, acesta ar fi un semn al „sfârșitului PSDE”.

Felicitări PAS-ului! Eveniment istoric pentru ei, fiindcă organizația din Hîncești a fost una din cele mai puternice pe parcursul a 27 de ani de existență a partidului. Condoleanțe celor de la PSDE! Este al treilea val de plecări din PSDE – lucru despre care am atenționat la ultimul Congres PDM.Și schimbarea lui Sula, despre care se vorbește tot mai des prin culoarele partidului, nu va rezolva problema”, a scris Diacov pe Facebook.

El a mai adăugat că optează pentru revenirea la denumirea veche a partidului și la ideile de bază ale Partidului Democrat: „partid al cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de vârstă, naționalitate, religie, un partid care unește oamenii și țara, dar nu îi dezbină!”, după cum a subliniat Dumitru Diacov.

Acum două săptămâni, portalul Unimedia a citat surse din cadrul PSDE, potrivit cărora mai mulți lideri ai formațiunii ar fi părăsit partidul, după întrunirea biroului permanent al partidului, iar Ion Sula a fost acuzat de „colaboraționism cu PAS”.

Purtătoarea de cuvânt al Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, nu a răspuns apelurilor ZdG, pentru un comentariu.