• Unde intenționează să candideze activistul Oleg Brega la alegerile din 20 octombrie

  Unde intenționează să candideze activistul Oleg Brega la alegerile din 20 octombrie
  Foto: Facebook/Oleg Brega
  vizualizări
  22 august 2019 | 21:58

  Jurnalistul și activistul civic Oleg Brega a anunțat joi, 22 august, despre intenția de a candida independent la alegerile parlamentare noi în circumscripția nr. 33, care include suburbiile Băcioi, Codru, Durlești, Sângera și Trușeni și în care este organizat un nou scrutin după ce Andrei Năstase și-a depus mandatul de deputat.

  Într-o postare pa pagina sa de Facebook, Brega a scris că a depus astăzi dosarul de înregistrare a grupului de inițiativă, consiliul electoral de circumscripție electorală uninominală urmând să ia o decizie în termen de trei zile.

  Totodată, acesta menționează că a locuit 10 ani în orășelul Durlești și, cel mai probabil, după ce va obține listele de subscripție pentru a colecta semnături, va efectua prima vizită acolo.

  Contactat de ZdG, acesta a declarat că ar putea candida și la alegerile locale.

  „Tocmai pentru că se organizează alegeri locale generale şi vreau să particip, am ales o circumscripţie la îndemână ca să pot candida şi pentru Parlament, şi pentru vreo primărie din acea circumscripţie şi, eventual, pentru Consiliul municipal Chişinău”, a motivat Brega, fiind întrebat de ce a ales circumscripția uninominală nr. 33.

  În același timp, acesta se arată convins că „nu va fi greu” să colecteze numărul necesar de semnături pentru a fi înregistrat în cursă, „pentru că oamenii mă cunosc”, dar menționează că dacă ar fi vorba de Primăria Chișinău sau Bălți, ar accepta să candideze din partea unui partid politic, deoarece „nu pot aduna 5-10 mii de semnături în 2-3 săptămâni cu buget zero şi muncă voluntară”.

  „Oricum, am depus primul actele pentru că am nevoie de întreaga perioadă legală de colectare a semnăturilor, doar am de gând şi acum să le adun onest, nu cum fac şmecherii cu resurse administrative sau legături mafiote, apar peste noapte cu orice număr de semnături, după care nu-i votează nimeni”, a adăugat activistul.

  Din grupul de inițiativă al lui Oleg Brega fac parte, deocamdată, patru persoane, care îl vor ajuta voluntar, deoarece „insist şi de data asta să nu cheltui bani pentru imagine sau alte activităţi electorale”.

  Oleg Brega este un jurnalist, activist civic și cineast. În perioada 2003-2006, el a fost președintele organizației neguvernamentale „Hyde Park”.

  La alegerile parlamentare din 24 februarie, Oleg Brega a candidat în circumscripția uninominală nr. 50, acumulând un rezultat de 3,26%. La cele din 30 noiembrie 2014, Brega a candidat, la fel, independent și a fost votat de peste 14 mii de alegători, adică 0,88%.

  Acesta a candidat și la alegerile locale generale din 14 iunie 2015, fiind susținut în cursa pentru fotoliul de primar general al municipiului Chișinău de Partidul „Democrația Acasă”. Atunci el a acumulat 1,37% din sufragii.

  Pentru a fi înregistrat, candidatul pentru circumscripția uninominală trebuie să prezinte, alături de documentele prevăzute de cadrul normativ,  liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 500 și cel mult 1000 de susținători cu drept de vot din circumscripția uninominală unde intenționează să candideze. Totodată, o femeie care intenționează să candideze poate fi înregistrată dacă prezintă semnăturile a cel puțin 250 și cel mult 500 de susținători.

  La 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile locale generale, vor fi aleși deputați noi în circumscripțiile uninominale nr.17, 33, 48 și 50, după ce Vlad Plahotniuc, Andrei Năstase, Viorel Melnic și Maia Sandu au renunțat la mandat.

  În circumscripția uninominală nr. 33 ar urma să candideze și Svetlana Popa, fiind înaintată de PSRM.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău.
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  În trimestrul doi al anului 2020 vânzarea/cumpărarea apartamentelor a fost la nivelul de 4,1 mii tranzacții, cu 36% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 6,5 mii tranza…
  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020