Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ucraina blochează contrabanda prin Transnistria

Ucraina blochează contrabanda prin Transnistria

Autorităţile transnistrene învinuiesc Kievul de blocarea importului, exportului prin frontiera controlată de republica autoproclamată. Reacţiile vin după ce, la 17 mai, a intrat în vigoare interdicţia la importul de produse accizabile în regiunea separatistă din stânga Nistrului, impusă de Rada de la Kiev, anunţă ziarul ucrainean Zerkolo Nedeli. Potrivit sursei, declaraţia aparţine șefului adjunct al Comitetului Vamal de Stat al republicii nerecunoscute, Svetlana Klimenkova.

„În prezent, în conformitate cu această rezoluție aprobată, nu mai avem nici un punct de trecere între Transnistria și Ucraina, prin care se pot transporta produse accizabile”, a spus Klimenkova.

Potrivit noilor modificări, transportul unor astfel de bunuri ca ţigările, votca şi alte produse ce au accize vor fi importate doar pe la punctele de trece controlate de Chişinău. „Restricțiile vor afecta aproximativ 70% din întreprinderile din regiune. Ele vor trebui să-şi revizuiască rutele de aprovizionare. Pierderile bugetare din taxe vamale nepercepute în 2015 vor depăși 20 milioane de dolari”, a adăugat Klimenkova.

Declaraţiile vin în contextul în care Tiraspolul se confruntă cu o criză economică de proporţii, iar autorităţile nerecunoscute au anunțat că au reușit să achite doar jumătate din salariile bugetarilor pentru luna aprilie, salarii care din februarie fuseseră reduse la 70 la sută.

Totodată, oficialii din stânga Nistrului se plâng de blocadă economică, Kievul motivează decizia luată prin necesitatea de a stopa contrabanda endemică ce tranzitează această regiune nerecunoscută.
Reprezentantul Ucrainei la tratativele dintre Chişinău şi Tiraspol în formatul 5+2, Andrei Veselovski a catalogat declaraţiile oficialilor transnistreni ca o tentativă de a proteja contrabanda, ce aduce venituri colosale pentru conducerea acestei regiuni.

„Potrivit EUBAM, ce monitorizează frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean numai în decurs de 10 luni ai anului trecut în Transnistria, care are aproximativ 500 de mii de locuitori, au fost importate, doar legal, 12 miliarde de de ţigarete. Bătrânii de o 100 de ani şi nou născuţii ar trebui să fumeze câte 80 de ţigări pe zi. S-ar părea că depozitele sunt pline, dar nu e aşa. Aceste ţigări ajung prin contrabandă în Germania, Olanda, chiar şi în Marea Britanie. Aceiaşi situaţie este şi cu spirtul, care s-ar părea că este băut de transnistreni cu decalitrii”, a declarat Veselovski pentru zn.ua.

Decizia de a interzice exportul prin frontiera transnistreană a produselor cu acciză a fost luată de Guvernul ucrainean în luna martie şi a intrat în vigoare duminica trecută. De asemenea noile modificări interzic și importarea automobilelor prin frontiera controlată de Tiraspol.