Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Tiraspolul a prelungit până pe…

Tiraspolul a prelungit până pe 1 decembrie autoizolarea populației sub pretextul pandemiei de COVID-19: Reacția Chișinăului

Biroul Politici de Reintegrare își exprimă regretul în legătură cu intenția Tiraspolului de a prelungi autoizolarea populației sub pretextul pandemiei de COVID-19 până la data de 1 decembrie curent. Potrivit deciziilor anterioare ale structurilor de facto din regiune, aceste măsuri urmau să expire la 30 septembrie.

Fără a diminua din importanța crizei epidemiologice și necesitatea de a proteja populația de riscul infectării, Biroul consideră că virusul nu trebuie utilizat în scopuri politice și în calitate de justificare pentru încălcarea drepturilor omului.

Criza sanitară generată de pandemie constituie un test dur pentru toate autoritățile statale și capacitatea acestora de a interveni și de a ne a adapta la noile împrejurări, or accesul la locul de muncă, la serviciile medicale, la educație, la libera circulație nu pot îngreuna și mai mult situația locuitorilor care necesită să se deplaseze”, precizează autoritățile moldovene.

Biroul a îndeamnat repetat reprezentanții Tiraspolului să dea curs inițiativelor Chișinăului de cooperare în domeniul sanitar-epidemiologic, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a facut apel către partenerii internaționali și cei locali de a avea în atenție această situație ce vizează drepturile omului.

De la începutul pandemiei, peste 320 de mii de cetăţeni ai Republici Moldova nu pot circula liber de pe un mal pe celălalt al Nistrului. Au fost instalate şi 37 de posturi ilegale în zona de securitate de așa-zisele autorități din stânga Nistrului pe timp de pandemie. 

La mijlocul lunii iulie, președintele Igor Dodon dădea asigurări că jumătate dintre aceste posturi de contral au fost ridicate.