Studiile miniştrilor – Ziarul de Gardă
 • Studiile miniştrilor

  Studiile miniştrilor
  de
  06 aprilie 2015 | 07:30

  ZdG a radiografiat CV-urile miniştrilor din Guvernul Gaburici. Mulţi funcţionari „au călcat” pe urmele şefului de la Guvern, indicând în CV, la capitolul „studii”, informaţii neclare sau incomplete, care lasă loc de interpretări şi suspiciuni. Totodată, unii şefi de ministere au studii şi diplome în cu totul alte domenii decât cele pe care au ajuns să le conducă.

  bride-stephaneStephane Christophe Bride
  viceprim-ministru, ministru al Economiei

  La 20 de ani, în 1991, obţine diplomă pregătitoare de Studii de Contabilitate şi Finanţe (DPECF). Peste un an, obţine diplomă EDC (Ecole des Cadres/Şcoala de cadre), specialitatea „Management Financiar şi Contabilitate” (diplomă de masterat vizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Franţa), iar la 25 de ani, diplomă de studii superioare în Contabilitate şi Finanţe (DECF) (Franţa). Din 2010 este auditor licenţiat în R. Moldova.


  gherman-nataliaNatalia Gherman
  viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene

  La 17 ani, în 1986, este înmatriculată la Universitatea de Stat, unde, în 1991, obţine diplomă de licenţă (în CV nu este specificată facultatea, însă conform informaţiilor publice, ministra este licenţiată în filologie engleză şi germană). În 1998, la 29 de ani, face masteratul în Domeniu de Securitate la King’s College, Universitatea din Londra.


  arapu-anatolAnatol Arapu
  ministrul Finanţelor

  În 1980, la 18 ani, este student la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea economie, inginer–economist, pe care o absolveşte în 1985. După doi ani de pauză, ajunge la Institutul Economico-Statistic din Moscova, specialitatea Cercetare statistică avansată, pentru un „curs de formare”, iar în 1993, la 31 de ani, la Institutul Organizaţiei Mondiale a Comerţului din Geneva, Elveţia, la specialitatea Comerţ internaţional şi strategia de negociere a tarifelor, pentru un nou „curs de formare”.


  grosu-vladimiriVladimir Grosu
  ministrul Justiţiei

  În 1992, la 17 ani, este înmatriculat la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, fiindu-i atribuit, la absolvire, în 1997, titlul de licenţiat în drept, specializarea Drept Internaţional. După o pauză de doi ani, în 1999-2000 susţine teza de Magistru în drept. În 2003, la 28 de ani, susţine teza de doctor în drept. În octombrie 2006 i-a fost conferit titlul ştiinţifico-didactic de conferenţiar universitar (docent).


  balan-olegOleg Balan
  ministrul Afacerilor Interne

  În 1990, la 21 de ani, este student la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, România, specializarea Drept. În 1994, este licenţiat în ştiinţe juridice. Peste un an, în 1995, este înmatriculat la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, România, iar în 1998 obţine calificarea de Doctor în drept internaţional. După o pauză de 9 ani, în 2007-2009, de la Academia de Ştiinţe a Moldovei – Institutul de Istorie, Stat şi Drept, actualul ministru obţine diploma de doctor habilitat în drept.


  bitca-vasileVasile Bâtca
  ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor

  A făcut Şcoala Medie nr.3 din Nisporeni, în perioada 1979-1989 (8-18 ani). Urmează o pauză de 3 ani (!), iar din 1992 până în 1994 a studiat la Şcoala Medie Specială de Poliţie a MAI. După o altă pauză, de doi ani, în perioada 1996-2011, acesta absolveşte Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI. La 38 de ani, în 2009, termină studiile (începute în 2006) la Academia de Administrare Publică de lângă Preşedintele R. Moldova.


  filip_pavelPavel Filip
  ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor

  În anii 1983—1990, potrivit CV-ului ministrului, acesta a studiat la Institutul Politehnic din Chişinău, iar din 1991 până în 1996 şi-a făcut studiile la Institutul Internaţional de Management.


  cibotaru-viorelViorel Cibotaru
  ministrul Apărării

  În anii 1975-1980 a studiat Jurnalism la USM, unde a obţinut diplomă cu menţiune. Peste 6 ani, în 1986, face studii postuniversitare la aspirantură, tot la USM, unde susţine teza de doctorat la tema „Statornicirea şi dezvoltarea publicisticii artistice moldoveneşti”. În 1987, obţine titlul de doctor în ştiinţe filologice. În 1989, face un curs la şcoala superioară de Cultură a Sindicatelor din Leningrad. Stagiune la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii „M.Lomonosov” din Moscova. Din 1995 (la vârsta de 37 de ani), ministrul participă la mai multe cursuri ce ţin de domeniul securităţii şi apărării.


  glavan-ruxandaRuxanda Glavan
  ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei

  Potrivit informaţiilor disponibile pe pagina MPSF, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţeanu” din Chişinău, calificarea – medic de profil general. În 2003—2005, a studiat la Grenoble Graduate School of Business, unde a obţinut un master în administrarea afacerilor (MBA). În prezent, studiază un program de Master în Administrare Publică la Academia de Administrare Publică din Chişinău.


  sandu-maiaMaia Sandu
  ministra Educaţiei

  În 1989—1994, a studiat la ASEM, Facultatea Management. După o pauză de un an, în 1995, ajunge la Academia de Administrare Publică, unde, în 1998, obţine diplomă de master în relaţii internaţionale. Peste 11 ani, mai ia un master, în administrare publică, la Harvard Kennedy School of Government, la Cambridge, SUA.


  Sula-IonIon Sula
  ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare

  Ministrul a indicat în CV-ul său o singură instituţie de învăţământ. În perioada 1997-2002, el a absolvit Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Facultatea Relaţii Economice Internaţionale.


  Botnari-vasileVasile Botnari
  ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor

  În anii 1990—1994 (15—19 ani) a studiat la Colegiul Financiar-Bancar. Potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei pe care o conduce, exact în acea perioadă, ministrul ar fi făcut Facultatea Business şi Administrarea Afacerilor, la Academia de Studii Economice (ASEM). Ar putea fi vorba despre vreo eroare, din moment ce ASEM a fost fondat abia în septembrie 2001. Totodată, în 1990, Colegiul Financiar-Bancar se numea Tehnicumul Financiar-Economic din Chişinău. În 1991, acesta a fost reorganizat în Colegiul Financiar-Bancar. De precizat însă că, din 1994, când Botnari a finalizat Colegiul Financiar-Bancar, acesta a fost încontinuu angajat în câmpul muncii, în diverse funcţii, unele de conducere.


  babuc-monicaMonica Babuc
  ministra Culturii

  În 1981-1986, a fost studentă la Facultatea de Istorie a USM.
  Ulterior, în 1986—1989, este aspirantă la Universitarea de Stat „M. Lomonosov” din Moscova.


  Palihovici-SergiuSergiu Palihovici
  ministrul Mediului

  În anii 1989—1994, studiază la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie, specialitatea – istorie. În 1999, la vârsta de 28 de ani, este înmatriculat la ASEM, specialitatea contabilitate şi audit, pe care o absolveşte în 2002. Peste trei ani, în 2005, ajunge la Institutul European de Studii Politice de pe lângă Consiliul Europei, Strasbourg, Franţa. În paralel, acesta studiază la USM, catedra politologie, unde devine doctor în politologie cu teza „Reforma administraţiei publice în R. Moldova”. În 2011-2013, fiind deja şef al Oficiului Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat, studiază la USM, Facultatea de Drept, specializarea Drept Internaţional, unde obţine diplomă de master în drept.


  afanasencoSerghei Afanasenco
  ministrul Tineretului şi Sportului

  La 38 de ani, ministrul a fost înmatriculat la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, în 2013, devenind licenţiat în cultură fizică şi sport. În perioada ianuarie 2013-februarie 2013, ministrul, potrivit CV-ului său, a obţinut, la aceeaşi universitate, un certificat de absolvire a Cursurilor de perfecţionare.


  buga-mirceaMircea Buga
  ministrul Sănătăţii

  Acesta nu a indicat perioada în care şi-a făcut studiile, precizând în CV-ul său că a obţinut diplomă de Doctor în Medicină la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, diplomă postuniversitară în Studii de business, Grenoble Graduate School of Business (Franţa-Campus Chişinău), studii postuniversitare în Economie în Sănătate pentru profesionişti, University of York, Marea Britanie (învăţământ la distanţă), diplomă (licenţă) în Drept, Universitatea de Stat din Moldova, şi diplomă (licenţă) în Medicină şi Farmacie, Cluj-Napova, România.

  Pentru conformitate, Victor MOŞNEAG
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  DOC/ R. Moldova va primi 24,8 milioane de euro de la Banca Mondială pentru imunizarea populației. Șefa statului a promulgat Legea pentru ratificarea acordului de finanțare

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) privind Proiectul „Răspuns de Urgență la COVI…
  DOC/ R. Moldova va primi 24,8 milioane de euro de la Banca Mondială pentru imunizarea populației. Șefa statului a promulgat Legea pentru ratificarea acordului de finanțare

  România a primit medicamente pentru bolnavii de COVID, din partea Franței. Șeful DSU: vor ajunge suficient timp

  Un ajutor oferit de Franţa – ce constă în medicamente necesare tratării pacienţilor bolnavi de COVID din secţiile ATI – a sosit, duminică, 24 octombrie, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducer…
  România a primit medicamente pentru bolnavii de COVID, din partea Franței. Șeful DSU: vor ajunge suficient timp

  CEC a confirmat persoanele responsabile de finanțe din partea partidelor PPDA, PDM și „ȘOR” pentru perioada campaniei electorale a alegerilor locale noi

  Comisia Electorală Centrală (CEC) a confirmat persoanele responsabile de finanțe din partea partidelor politice: Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și P…
  CEC a confirmat persoanele responsabile de finanțe din partea partidelor PPDA, PDM și „ȘOR” pentru perioada campaniei electorale a alegerilor locale noi

  „Scurt circuit în rețeaua electrică”. IGSU anunță trei versiuni de izbucnire a incendiului din sectorul Buiucani al capitalei

  Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță trei versiuni de izbucnire a incendiului de pe strada Pelivan din sectorul Buiucani al capitalei. Astfel, prima ipoteză înaintată…
  „Scurt circuit în rețeaua electrică”. IGSU anunță trei versiuni de izbucnire a incendiului din sectorul Buiucani al capitalei