Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Kroll, pe banca de…

[sondaj] Kroll, pe banca de așteptare

Finalizarea Raportului Kroll, în problema miliardului furat, pentru care s-au plătit, potrivit unor surse neoficiale, între 200 şi 300 milioane USD şi care trebuia încheiat  (etapa a doua) încă în primăvara acestui an, a fost din nou amânată. „Va fi gata la sfârşitul acestui an ori la jumătatea anului viitor”, a anunţat, într-o dezbatere TV, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Amintim că după ce raportul Kroll-1 a confirmat furtul miliardului şi o listă de suspecţi, Kroll-2 urma să deconspire schemele de devalizare a celor trei bănci, cercul de persoane implicate în acest furt, localizarea banilor şi recuperarea lor. 

Raportul Kroll-2: amânat sau îngropat?

Mihai-CernencoMihai Cernencu, analist politic

Cu siguranţă, va fi îngropat. Aşa cum au promis reforme şi le-au îngropat, aşa vor îngropa şi Raportul. Nu le convine să-l facă public. Vin alegerile în toamnă, după care s-ar putea să vină şi altele, şi în această situaţie „puterea” nu are nevoie ca Kroll să deschidă cărţile în furtul miliardului: cine a furat, cum a furat, unde s-au dus banii… Eu cred că Raportul Kroll-2 e de mult gata. Nu putea Kroll, care-i o firmă serioasă şi care a semnat un contract cu termene şi costuri clare pentru investigarea cazului, să zică „scuzaţi, nu ne-am făcut tema, mai daţi-ne un an”. Să fim serioşi. Eu, în locul Kroll, l-aş acţiona pe dl Candu în judecată, cel puţin pentru prejudiciu de imagine. Cred că problema e alta. În Raport s-ar putea să fi apărut şi alte firme conexe la furtul miliardului, pe lângă cele ale lui Şor. Ce zice Sergiu Sagaidac de la Banca Socială? Că banii din cele trei bănci au fost scoşi prin două scheme: una Filat-Şor şi alta Platon-Plahotniuc. Şi atunci?

CoropceanuSergiu Coropceanu, secretar general PSD

Amânat ar fi mai bine decât îngropat, deşi nu-mi pun mari speranţe în acest Raport. Să ne amintim că Raportul Kroll-1 nu ne-a surprins cu mai multă informaţie, decât cea pe care o deţineau şi instituţiile noastre de specialitate. S-ar putea să se repete acelaşi lucru şi de data asta. Dar s-ar putea să fie şi invers: anumite lucruri să nu convină guvernării şi, în acest caz, se trage de timp. Până una-alta, se mai adună nişte bani „la panou”, se mai face un arest-două, în afară de Filat şi Şor, poate „ia foc” Acordul cu FMI, lumea mai uită de caz, trec alegerile, iar după alegeri se va vedea. Părerea mea e că Raportul e gata. Nu cred că acest Kroll ar avea nevoie de încă un an pentru finalizarea Raportului. În lume există organizaţii internaţionale care deţin şi oferă informaţii despre tot felul de tranzacţii şi fluxuri de bani, inclusiv din zone off-score. Şi dacă dl Candu declară că din banii furaţi 75% vor fi recuperaţi, iar în furtul miliardului doar 30 de dosare deschise sunt prea puţine, de unde ştie el? Înseamnă că Raportul e gata. Dar ceva nu convine guvernării. Şi atunci amână dezvăluirile pe mai târziu.

Ecaterina-MardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul Femeilor 50×50

Nu ştiu în ce măsură este îndreptăţită amânarea Raportului pentru încă jumătate de an sau un an, dar vreau să cred că Kroll îşi va face treaba până la urmă şi va face-o bine, adică vom putea afla, în urma celei de-a doua investigaţii, tot ceea ce am cerut şi noi la nivel de societate civilă, şi ceea ce aşteaptă să cunoască şi partenerii noştri de dezvoltare: cine a furat, unde-s banii, cine sunt hoţii şi complicii lor, cum pot fi aceşti bani recuperaţi şi, principalul, pedepsirea tuturor celor implicaţi în furt. Din momentul în care, în R. Moldova, lumea nu mai are încredere în instituţiile statului, Kroll rămâne o speranţă pentru noi. E un caz cu presiuni internaţionale destul de mari şi nu cred că se va trece cu una, cu două. Lucrurile nu se vor termina cu Filat şi nici cu Şor, deşi de la Şor trebuiau începute.

tudor-deliuTudor Deliu, deputat

Săptămâna trecută, fracţiunea PLDM i-a cerut în Parlament dlui Candu să ne spună ce e cu Raportul Kroll-2. Răspunsul a fost că trebuie să se consulte cu cineva, după care ne va spune. Este, de altfel, a doua oară când PLDM solicită informaţii în acest subiect şi de fiecare dată răspunsul este unul evaziv… Nu cred că e vorba de amânare sau tergiversare, bănuiesc că Raportul e gata, dar se încearcă a ascunde, a feri de ochii lumii nişte lucruri vizibile în acest Raport, dar care nu convin guvernării. Raportul Kroll – amânat sau îngropat? Cred că va fi îngropat. În actuala conjunctură politică, nu cred că acest Raport va avea o finalitate, tot aşa cum nu va avea-o nici dosarul miliardului furat.