Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Ce pune la cale…

SONDAJ Ce pune la cale primarul Ceban?

Ion Ceban vrea sa schimbe sediul Primăriei Chișinău într-un alt local (cu chirie), iar actualul sediu să fie restaurat şi transformat în muzeu. „Noi toți, aparatul Primăriei, în scurt timp, probabil, vom pleca din această clădire şi acum facem apel către toţi cei care oferă spații (?), sa plecăm în Open Spaces (spaţii deschise), unde vom sta cot la cot cu fiecare… camere de luat vederi, ca oamenii sa vadă cu ce ne ocupăm noi în fiecare zi…, iar această clădire să o transformam în muzeu de științe pentru copii, de exemplu”. Despre acest lucru Ceban a anunțat la ședința de luni a Primăriei.

Veronica Abramciuc, Fondul Internaţional „Alternative”

Dacă Ion Ceban anunţa în campania electorală că primul lucru pe care vrea să-l facă, ca și primar, e strămutarea aparatului şi serviciilor Primăriei într-un alt sediu şi încă şi privat, garantat nu ieşea în turul doi. E foarte suspectă ideea. Primăria este o instituţie publică şi nu poate sta cu chirie într-un spațiu privat, fie şi Open Spaces. Va fi o premieră. Şi cu această ocazie, salutare chișinăuienilor care votează cu ochii închiși. Doi: chestia cu muzeul. Praf în ochi. Noi avem Palatul Copiilor ARTICO, care e pe jumătate gol. Deschideți muzeu. Ceban nu spune, dar multe din serviciile Primăriei sunt amplasate în vile urbane, care sunt proprietate municipală. Ce va fi cu ele? Le vor vinde pe bănuţi la licitație? În campanie el a promis altceva. L-am mai auzit că s-ar putea ca primarul şi sala de protocol, „pentru a păstra tradiția” să rămână în sediul actual. Dar „măria sa” nu ar vrea ca şi apartamentele să şi le aibă acolo? Societatea civilă trebuie să reacționeze imediat. Să vedem ce vor face celelalte partide din consiliul municipal.

Serafim Urechean, ex-primar general de Chişinău

Cred că e o ideie pripită. Sediul Primăriei, întâi de toate, e un simbol pentru Chișinău. Că trebuie restaurat – nu se pune la îndoială. Sunt de acord și cu faptul că activitatea că serviciile Primăriei trebuie concentrate într-un spațiu unic, ca lumea să nu aibă de alergat dintr-o parte în alta. A existat cândva ideea să construim în spatele Primăriei un spațiu suplimentar şi să amplasăm aici toate serviciile, dar, până la urmă, s-a văzut că acest lucru e ireal. Serviciile Primăriei sunt foarte diferite ca să le amplasezi în același spațiu. Mai ales într-un Open Spaces, cum zice dumnealui. În primul rând, un astfel de spațiu nu există în Chișinău – eu cunosc situaţia. Şi doi: ce înseamnă să facem apel către cei care oferă spații? Să trecem Primăria într-un spațiu privat? Cu chirie? Numai asta nu am avut în Chișinău. Şi nici ideea unui Muzeu nu mi se pare la locul ei. E spațiu mult. Ce să expui aici? Ceva nu se leagă… Eu cred că lucrurile trebuiesc analizate mai profund.

Andrei Strâmbeanu, scriitor

E o aventură, în spatele căreia, bănuiesc, se ascund lucruri mârșave și murdare. Se pune la cale o spălare camuflată de bani. Ce înseamnă Primăria să stea cu chirie în sectorul privat, iar în sediul Primăriei să faci muzeu? Unde s-a mai văzut una ca asta? Ce, noi nu avem muzee? Asta-i marea problemă a Chișinăului? Muzee avem, stau goale. Muzeul e un pretext, ca şi chestia cu Open Spaces. Dacă Ceban vrea ca lumea să vadă ce fac, cum fac, poftim, s-o facă că are destule spaţii la parterul primăriei. Interesul, cred eu, e altul. Tare mă tem că cineva a pus ochii pe clădirea Primăriei şi vom avea aici un consulat rusesc sau vreun centru cultural rusesc… Se vede mâna Moscovei. Să ţinem lucrurile la control.

Valeriu Munteanu, „Uniunea Salvaţi Basarabia”

Indiferent ce ar pune la cale Ceban, până la urmă, e vorba de cheltuirea nejustificată a banilor publici. Chișinăuienii vor fi buzunăriți de cel puțin 100 mln. de lei. Şi asta, în situația în care municipiul Chișinău este cu drumuri şi trotuare sparte, cu sute de kilometri de apeduct şi canalizare care sunt sită, cu un sistem de termoficare sub orice critică… Avem ambuteiaje ca la Moscova, transport public ca în Africa Sub-Sahariană, iar sute de mii de locuitori trăiesc sub limita sărăciei şi au nevoie de subvenții şi alocații. În aceste condiții groaznice, să pui în prim plan schimbarea sediului primăriei, cu atâtea costuri, este o crimă. Noi dezaprobăm acțiunea primarului Ion Ceban şi solicităm consilierilor municipali să blocheze prin votul lor acest proiect, care nu are nimic cu interesele chișinăuienilor.

Pentru conformitate, P.G.