Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sinteza presei internaționale: „Pentru ca…

Sinteza presei internaționale: „Pentru ca această dictatură din Rusia să se prăbușească, sunt necesari trei factori”

Imagine simbol

În a noua zi de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, presa internațională discută amenințarea nucleară în Ucraina. Într-un videoclip postat pe pagina sa de Twitter chiar înainte de ora locală 4 dimineața, Președintele Ucrainei a făcut un apel „la toți ucrainenii, la toți europenii, la toți oamenii care cunosc cuvântul Cernobîl”, referindu-se la accidentul dezastruos care a avut loc în 1986 la Cernobîl. Zelensky a spus: „Nu știm… unde se va termina asta”. Cu 2 ore mai devreme, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pe Twitter că este la curent cu rapoartele privind bombardarea centralei nucleare din Zaporojie și că este în contact cu autoritățile ucrainene despre situație. Agenția de Presă AP News a publicat un scurt material despre ce spun experții. Unul dintre aceștia, Jon Wolfsthal, care a servit în timpul administrației Obama ca director principal pentru controlul armelor și neproliferare la Consiliul Național de Securitate, a spus că reactoarele centralei au cupole groase de reținere din beton, care ar trebui să le protejeze de focul tancurilor și artileriei.

Din publicația germană Der Tagesspiegel aflăm că ministrul de externe rus, Serghei Lavrov acuză Occidentul de isterie. Potrivit acestuia, Occidentul este de vină că s-a ajuns să se vorbească despre un război nuclear. „Rusia nu intenționează să ocupe Ucraina”, menționează acesta. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conversații cu presa națională și internațională. „Suntem întotdeauna pregătiți pentru dialog”, a spus Lavrov. „Condiția este însă ca discuția să se bazeze pe egalitate și pe aprecierea intereselor reciproce. Totuși, un posibil acord de pace cu Ucraina trebuie să includă și condiția demilitarizării țării” a precizat Lavrov. „Nu ne permitem să avem în Ucraina infrastructură care amenință securitatea Federației Ruse. Demilitarizarea va fi efectuată până la capăt – în sensul distrugerii infrastructurii și armelor care ne amenință„, a declarat șeful diplomației de la Moscova. Ministrul rus de externe a confirmat, de asemenea, că țara sa nu plănuiește un regim de ocupație în capitala Ucrainei, după desfășurarea „operațiunii speciale” militare. „Poporul ucrainean ar trebui să decidă singur cum vrea să trăiască în viitor”, a declarat Lavrov în cadrul aceleiași conversații. „Toate naționalitățile care trăiesc în ţară ar trebui să fie implicate în acest proces”, a subliniat diplomatul șef al Rusiei.

Între timp, The Press United ne anunță despre o altă victorie a mașinăriei de propagandă a Kremlinului—scoaterea din emisie a postului rusesc de radio independent „Echo Moskvy”. Anterior, pe pagina Serviciul Federal de supraveghere în sfera comunicărilor, tehnologiilor informațiilor și comunicărilor de masă din Rusia, s-a declarat că presa rusă ar trebui să utilizeze doar informațiile din surse oficiale rusești despre acțiunile militare din Ucraina. La fel, a cerut ca mass-media să elimine articolele care descriu evenimentele din Ucraina drept „război” sau „atac” și a blocat deja mai multe instituții media independente rusești. Press United raportează că Biroul Procurorului General din Rusia a cerut autorității de reglementare a mass-media, Roskomnadzor, să fie restricționat accesul la „Ekho Moskvy” și la canalul de știri online „TV Rain”, din cauza prezentării știrilor drept invazie a Rusiei în Ucraina. Autoritățile ruse resping termenul de invazie, afirmând că acțiunile Kremlinului în Ucraina nu sunt menite să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale Ucrainei și să îi captureze pe cei pe care îi consideră „naționaliști periculoși” – un pretext respins de Ucraina și de Occident ca fiind propagandă nefondată. 

Mai mult ca atât, în Duma de Stat a Federației Ruse au fost înaintate amendamentele la Codul penal rusesc care prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru diseminarea „dezinformării” cu privire la acțiunile forțelor armate ruse în operațiuni militare. Pentru distribuirea informațiilor false se prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani. În cazul în care activitatea este desfășurată folosind o poziție oficială, în cadrul unui grup sau al unui grup organizat de persoane, folosind internetul și alte posibilități de difuzare pe scară largă, atunci pedeapsa va fi mai mare, de la cinci la zece ani de închisoare. Dacă persoana care răspândește informații false și au avut consecințe periculoase, atunci pedeapsa este de până la 15 ani de închisoare.

Rețeaua britanică de știri BBC Rusia informează că de la 1 martie, în școlile din Rusia au început să țină lecții dedicate conflictului armat din Ucraina. Autoritățile regionale au trimis în școli materiale didactice speciale care descriu războiul din Ucraina după cum sunt interpretate de Kremlin. Lecții speciale cu denumirea „Țara mea” au fost elaborate pentru elevii din clasele 6-11. Elevii au primit informații despre motivul pentru care președintele și guvernul rus ar fi fost forțați să introducă trupe în Ucraina – precum că nu e vorba de un război, ci de o „operațiune specială de menținere a păcii”, menită să „protejeze populația din așa-numitele Republici Populare Donețk și Luhansk” și să descurajeze pe cei care amenință populația rusă. Potrivit serviciului rusesc BBC, pe rețelele de socializare, școlarii se plâng că li se dau lecții despre situația din Ucraina și li se vorbește despre evenimente într-un mod pro-rusesc. Unii scriu că profesorii lor au refuzat să dea aceste lecții. Reprezentanții BBC au intervievat profesorii care au refuzat să le predea copiilor lecțiile. Aceștia spun că au fost informați să realizeze lecția și să raporteze. Prin raportare se înțelege informarea prin intermediul site-ului școlii și a grupului de socializare. Se fac fotografii ale lecțiilor și se transmit însoțite de text. 

Pe pagina de Facebook a Ministerul rus al Educației la 2 martie se anunță o lecție deschisă la nivel național cu denumirea „Apărătorii păcii”, care a avut loc pe 3 martie la ora 12.00, ora Moscovei, și a fost difuzată în toată țara. Conform serviciului de presă rus TASS, în cadrul lecției deschise, elevilor le-au fost transmise mesaje prin care se oferă explicații despre necesitatea așa-numitei „misiuni de eliberare a Ucrainei”. Totodată, această lecție a avut ca scop să transmită elevilor viziunea despre pericolul NATO, creat în raport cu Rusia. Această lecție publică, care poate fi vizualizată pe platforma V Kontakte, îi are în calitate de „actori” pe o elevă care oferă întrebări/răspunsuri, și un jurnalist, care dialoghează cu eleva și la rândul său oferă explicații. În video este o componentă pre-înregistrată cu mai mulți copii care dau explicații și întrebări despre implicarea militară a SUA în țări precum Vietnam, Irak, Siria, Afganistan și chiar Kosovo.

În același timp, publicația Al-Jazeera informează că Germania e gata să acomodeze refugiați ucraineni. Primarul Berlinului a declarat că în capitală sunt amenajate locuri pentru 20,000 de persoane, iar autoritățile bavareze a vorbit despre posibilitatea de a găzdui până la 100,000 de persoane. În acest context, autorii anunță că Uniunea Europeană ar putea propune reguli noi care le-ar permite cetățenilor ucraineni și rezidenților permanenți să nu treacă prin procedura obișnuită de azil. Regulile noi ar oferi refugiaților dreptul de a rămâne și a lucra în Uniunea Europeană, dar și de a avea acces la asistență medicală, locuințe și educație până la 3 ani, în funcție de evoluția evenimentelor în Ucraina. Ministra de interne, Nacy Faeser, a declarat că Germania vrea să ajute refugiații „rapid și fără birocrație”, salutând schimbarea de paradigmă care a avut în UE loc comparativ cu anul 2015, când țări precum Polonia și Ungaria s-au opus cu fermitate admiterii refugiaților afgani și sirieni. 

Publicația germane Deutsche Welle detaliază interviul acordat de fostul campion mondial la șah, Garry Kasparov, publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Pentru ca această dictatură să se prăbușească, sunt necesari trei factori. Primul este înfrângerea militară. Acest lucru se poate întâmpla dacă Ucraina rezistă suficient de mult. Al doilea factor este colapsul economic și financiar, și este doar o chestiune de câteva săptămâni. Al treilea factor este izolarea. Acest lucru este foarte important din punct de vedere psihologic. Dacă toate cele trei componente sunt îndeplinite, regimul se poate prăbuși peste noapte, pentru că oamenii vor ieși în stradă, iar oligarhii îl vor da afară pe Putin”, a enumerat Kasparov Amintim că în prezent Garry Kasparov este președintele organizației Human Rights Forum și a inițiativei Renew Democracy.

În același context sportiv, tot Deutsche Welle ne anunță că, în ajunul începerii Jocurilor Paralimpice de Iarnă de la Pekin, sportivii din Rusia și Belarus au fost excluși de la participare. Măsura luată de Comitetul Internațional Paralimpic se alătură altor decizii de a exclude Federația Rusă de la participarea la evenimente și competiții sportive și culturale.