Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șeful Misiunii de observare a…

Șeful Misiunii de observare a alegerilor OSCE/ODIHR menționează că procesul electoral s-a desfășurat cu respectarea principiilor democratice, fără încălcări majore

Ministrul afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut vineri, 20 noiembrie, o întrevedere cu șeful Misiunii de observare a alegerilor OSCE/ODIHR în Republica Moldova, Corien Jonker.

Potrivit unei note informativă emisă de către responsabilii din cadrul MAEIE, șeful Misiunii de observare a alegerilor OSCE/ODIHR, Corien Jonker a notat, cu referire la concluziile raportului preliminar, că în linii generale, procesul electoral s-a desfășurat cu respectarea principiilor democratice, fără încălcări majore, precum și a apreciat mecanismele de comunicare și colaborare între misiunea de observare și autoritățile naționale pe durata mandatului.

În notă se mai menționează că, în cadrul discuției, șeful diplomației moldovene a apreciat rolul și importanța observatorilor internaționali și a misiunii de observare a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE în procesul de monitorizare a scrutinului prezidențial.

Aureliu Ciocoi s-a referit și la acțiunile întreprinse de grupul de lucru constituit în cadrul MAEIE privind organizarea votului în străinătate, fiind evidențiată buna colaborare cu autoritatea națională electorală – Comisia Electorală Centrală în procesul organizării și desfășurării alegerilor prezidențiale.

„Corien Jonker a notat, cu referire la concluziile raportului preliminar, că în linii generale, procesul electoral s-a desfășurat cu respectarea principiilor democratice, fără încălcări majore, precum și a apreciat mecanismele de comunicare și colaborare între misiunea de observare și autoritățile naționale pe durata mandatului. Oficialul a notat că raportul final al misiunii urmează a fi finalizat în următoarele două luni și va fi prezentat în adresa CEC și MAEIE”, se mai menționează în nota MAEIE.

Totodată, părțile au discutat aspecte ce țin de activitatea și procesul electoral din Republica Moldova, fiind convenită menținerea unei colaborări în scopul dezvoltării și promovării unei culturi democratice electorale în Republica Moldova.