Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Secretarul de Stat american îi…

Secretarul de Stat american îi spune premierului Filip cât de importante sunt alegerile libere, corecte și „fără interferență politică”

Marți, 25 iunie, premierul R. Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit la Washington cu secretarul de stat american Michael R. Pompeo. Ulterior, atât guvernul de la Chișinău cât și Departamentul de Stat au publicat comunicate de presă în care se spune despre ce au discutat cei doi demnitari. În timp ce în comunicatul Departamentului de Stat al SUA se menționează că oficialul american „i-a reamintit premierului Pavel Filip că alegerile libere și corecte reprezintă o particularitate a unui guvern democratic și trebuie să reflecte voința cetățenilor fără interferență politică”, pe site-ul guvernului de la Chișinău subiectul alegerilor libere și corecte, discutat de cei doi oficiali, nu este la fel de nuanțat, menționându-se doar că Pavel Filip „a exprimat gratitudine pentru asistenţa constantă acordată de SUA în promovarea reformelor structurale şi a valorilor democratice în țara noastră, menționând drept priorități continuarea implementării Acordului de Asociere cu UE şi desfăşurarea unor alegeri transparente la expirarea mandatului actualului Parlament”. 

„Secretarul de Stat Michael R. Pompeo s-a întâlnit astăzi cu prim-ministrul moldovean Pavel Filip pentru a discuta o serie de probleme bilaterale. Secretarul Pompeo a promis că SUA vor continua să sprijine R. Moldova pe drumul său european și a încurajat implementarea reformelor cheie pentru a proteja R. Moldova de ingerințele externe și pentru a continua integrarea sa europeană. Secretarul de Stat i-a reamintit premierului Pavel Filip că alegerile libere și corecte reprezintă o particularitate a unui guvern democratic și trebuie să reflecte voința cetățenilor fără interferență politică”, se spune în comunicatul publicat pe site-ul Departamentului de Stat american. 

Comunicatul de presă publicat pe site-ul Departamentului de Stat după întâlnirea celor doi oficiali

În comunicatul publicat pe site-ul Guvernului de la Chișinău însă, nu se pomenește despre mesajul transmis de secretarul american către Pavel Filip, despre necesitatea unor alegeri libere și corecte, fără interferența politicului. În comunicatul Executivului accentul este însă pus pe celelalte subiecte discutate la întâlnire, iar despre alegeri se menționează doar în contextul scrutinului parlamentar din toamnă.

„Principalele direcţii de cooperare moldo-americană şi priorităţile dialogului strategic dintre cele două țări au fost discutate astăzi, la Washington, de prim-ministrul Pavel Filip și Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo. Oficialii au evaluat situația privind securitatea regională în Europa de Est şi au evidenţiat importanţa colaborării dintre Republica Moldova şi SUA și a contracarării riscurilor de imixtiune externă.

Șeful Executivului a exprimat gratitudine pentru asistenţa constantă acordată de SUA în promovarea reformelor structurale şi a valorilor democratice în țara noastră, menționând drept priorități continuarea implementării Acordului de Asociere cu UE şi desfăşurarea unor alegeri transparente la expirarea mandatului actualului Parlament.

Premierul a  exprimat recunoștință pentru aportul părții americane în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, fapt care a contribuit la înregistrarea progreselor în formatul de negocieri „5+2”.

De asemenea, Pavel Filip a reconfirmat deschiderea autorităților de la Chișinău pentru amplificarea comunicării pe subiecte care vizează reformarea sistemului de apărare din țara noastră, consolidarea securității energetice și colaborarea pe filiera comercial-economică.

La rândul său, Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a agreat menținerea unui dialog activ cu oficialii din Republica Moldova în domeniul securității regionale”, se spune în comunicatul de pe site-ul guvernului R. Moldova. 

După întâlnirea celor doi demnitari, pe pagina de facebook a Departamentului de Stat al SUA, a fost publicat și un scurt clip video în care Pompeo și Filip își strâng mâna. În comentarii, zeci de internauți moldoveni îl atenționează pe oficialul american despre anularea alegerilor locale din municipiul Chișinău spunând că în R. Moldova se instaurează dictatura.

Întâlnirea dintre secretarul de stat Michael Pompeo și prim-ministrul Pavel Filip a avut loc în aceeași zi în care, la Chișinău, Curtea Supremă de Justiție menținea hotărârea Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel Chișinău prin care alegerile locale din 3 iunie au fost invalidate, anulând, astfel, mandatul primarului ales, Andrei Năstase.

Contactată de ZdG, pentru a afla de ce în comunicatul Guvernului nu se precizează despre mențiunea făcută de Secretarul de Stat al SUA precum că „alegerile libere și corecte reprezintă o particularitate a unui guvern democratic și trebuie să reflecte voința cetățenilor fără interferență politică”, șefa adjunctă a Direcției comunicare și protocol a Guvernului, Mariana Perju, a precizat că informația a fost difuzată de către consilierul ce însoțește premierul în SUA, respectiv, comunicatul a fost formulat în baza discuțiilor la care a fost prezent și pe care le-a redat subiectiv.

După ce justiția din R. Moldova a pronunțat decizia irevocabilă privind invalidarea alegerilor, Ambasada R. Moldova la Washington a anunțat reprezentanții diasporei din SUA despre anularea reuniunii stabilite pentru astăzi pe motiv că agenda prim-ministrului „a fost modificată de ultimă oră”. În același timp, diaspora este informată că în curând va fi organizată o întâlnire cu noua ambasadoare a R. Moldova în SUA, Cristina Balan, care urmează să relateze despre rezultatele vizitei lui Pavel Filip.