Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sandu-Mogherini, la Bruxelles: UE ar…

Sandu-Mogherini, la Bruxelles: UE ar putea acorda două tranșe din ajutorul macrofinanciar până la finele anului 2019

Până la sfârșitul anului curent, R. Moldova ar putea primi cele două tranșe din asistența macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană. Despre asta au discutat astăzi, 30 septembrie la Bruxelles prim-ministrul Maia Sandu și înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini. Întâlnirea a avut loc înaintea reuniunii celui de-al cincilea Consiliu de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană de la Bruxelles.

„Astăzi am convenit să actualizăm agenda de asociere și să stabilim noi priorități pe baza cărora să funcționeze acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb în următorii ani. Sprijinul nostru va rămâne condiționat pentru implementarea reformelor. Am reluat plățile pentru sprijinul bugetar în luna iunie, am semnat acordul cu Guvernul pentru a efectua programe pentru dezvoltarea durabilă și statul de drept. Deja avem rezultate concrete. Suntem gata să creștem sprijinul financiar și sprijinul pentru consultare, pentru a susține reforma ambițioasă a Guvernului”, a declarat Mogherini în cadrul briefingului de presă organizat după întrevederea cu Maia Sandu, la Bruxelles.

Totodată, oficialii europeni au apreciat progresele care vizează reforma electorală și susţin că alegerile din 20 octombrie vor fi un „test important”, care va arăta cum se respectă prevederile internaționale.

La rândul său, Maia Sandu a mulțumit Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, pentru susținerea oferită de UE actualului guvern încă din primele zile de mandat.

Printre subiectele abordate de părți au fost și reglementarea transnistreană, securitatea energetică a Republicii Moldova, dar și efectele excelente ale implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) în țara noastră.

Premierul și-a exprimat dorința de a aduce colaborarea dintre UE și R. Moldova la un nou nivel, atât în domeniul politic, cât și cel al securității și al dezvoltării economice.

„Am discutat despre primele 100 de zile ale Guvernului de la Chișinău, menționând atât succesele înregistrate, cât și setul de reforme în desfășurare, menite să avanseze parcursul european al R. Moldova. O să am grijă ca aceste măsuri să fie implementate așa cum am promis. O să consolidăm instituțiile de combatere a corupției. Avem sprijinul instituțiilor europene și al cetățenilor care își doresc să aibă justiție acasă. Mă bucur că putem să obținem cele două tranșe din asistența macrofinanciară până la sfârșitul acestui an”, a declarat prim-ministrul Maia Sandu.

Totodată, oficialii au convenit să continue dialogul și peste câteva zile, când Federica Mogherini va întreprinde o vizită la Chișinău. 

FOTO: gov.md